(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區220新手問嘢睇#1

978 回覆
2 Like 2 Dislike
好多gym post師兄都係連登活躍會員
唔係組間休息有咩做呀
有碼直頭過度活躍啦
所以細路仔咪啱佢
兩日squat兩日DL
4日一腳 砌到個volume 2日就冇曬酸痛 咁先有動力keep住操
我操完已經係即時痠
堅操
無人同我嘈子華fans已經輸到傻
我只係鞭屍
訓教借啲意影女
佢有個story 地下有幾滴野人
行開ppl program
依家開始行一星期2 squat 1 conventional deadlift
外加pull day 有時練埋good morning
Lower back pain 未停過
操到年尾試PR
Squat 到4 餅都做唔到單腳squat
Belt squat 未試過加餅 但就咁做已經覺重
瞓覺一星期練多兩日腳應該好快上5 餅barbell squat
師兄你會唔會5week test一次PR
先決定下個period加唔加重量

我今個period跟晒重量同下數,係咪應該test 左PR先加
單腳SQUAT = BUGLARIAN? 幾重做唔到
唔係成日有FD陪TEST 3-5RM算啦
好少test PR,多數estimated 就算
每次試完PR 下次performance 就跌
Squat 同 bench 都係 起碼要用2 星期build up 返
同埋我唔會strict 跟program 視乎個日狀態黎做 無乜progressive overload 可言 亦都做唔到 放長時間黎睇overall 有進步就算
Pistol squat
階段一:持續 1 ~ 2 小時
訓練後,身體感到疲勞。

階段二:持續 24 ~ 48 小時
補償(休息)階段展開,身體開始進行恢復,將消耗殆盡的能量及營養回補到原本的細胞。之前訓練的強度越強時,在補償期間,身體消耗的氧氣及能量也會越多。身體在恢復時,也在消耗能量,這時候營養的補充就相當的重要。

階段三:持續 36 ~ 72 小時
超補償階段,身體適應了之前的訓練,變得更加強壯。在這個階段中,可進行下一個訓練。

階段四:持續 3 ~ 7 天
若在超補償階段錯過訓練,隨後表現就會開始衰退,降低在超補償階段中所得到的生理效益。
睇落又唔算好chur定係你操嘅volume大
我條腰唔好,唔做sq啦
今日test左個PR
推到但炒form感覺即時好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞