LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#11 其實1001又有咩好怕喎

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
有冇無線推介
想要細嗰啲,
家陣用緊hhkb
有條線戇鳩鳩咁

hhkb bt

換 hasu controller
其實點先叫壞軸??
宜家好似D聲同手感同出面試唔同
有幾粒又冇咁彈手咁聲又唔同咁
定其實只係心理作用

用緊Leopold fc900r
其實點先叫壞軸??
定其實只係心理作用

有粒軸體嘅聲同其他唔同嗰啲叫臭軸

壞軸就直頭無反應
其實點先叫壞軸??
定其實只係心理作用

有粒軸體嘅聲同其他唔同嗰啲叫臭軸

壞軸就直頭無反應

double click叫咩軸?
想平平地買隻kbt next玩吓
但松鼠軸又好似唔多人講
想平平地買隻kbt next玩吓
但松鼠軸又好似唔多人講

因為係已被淘汰
朋友推介買嘅SA Abyss

之前抽落嘅Artisan

套SA 邊到買?
有性趣

Google SA Abyss
有塊平pcb上完軸發覺兩條column短路咗
宜家打R或者O都會出“ro"
打F或者L都會出"fl"
如此類推
已經desolder晒嗰幾粒軸,但係用萬字夾試都仲係咁
仲有冇得救
的定係成塊desolder晒再試
有無巴打去過2000 fun買 keyboard? 見到隻 K70 RGB LUX 青軸有貨
之前去魔鬼SIR同LINKE睇都無貨,想問2000 fun信唔信得過?

有你咪買lor ,驚什麼?
如此類推
仲有冇得救

試下檢查主控晶片啲坑有無短路
順便用啲酒精紙或洗板水抹下佢
情況持續就好可能要換片
買過塊可能仲化算
如此類推
仲有冇得救

你有冇用他表他下先
如此類推
仲有冇得救

首先你應該搵到係邊兩組 connection short 咗,跟住用肉眼睇下 PCB trace 邊度疑似有 short,見到就用 cutter 界開分開兩條 trace 再他下佢,重複直到冇 short 為止
如果搵唔到呢就可能可以張條 trace 分開幾個 section,再他下邊個 section 同另一條 trace 有 short,分開之後再用 jumper wire 修理 當然平嘢你都唔會咁好心機整架啦
如此類推
仲有冇得救

首先你應該搵到係邊兩組 connection short 咗,跟住用肉眼睇下 PCB trace 邊度疑似有 short,見到就用 cutter 界開分開兩條 trace 再他下佢,重複直到冇 short 為止
如果搵唔到呢就可能可以張條 trace 分開幾個 section,再他下邊個 section 同另一條 trace 有 short,分開之後再用 jumper wire 修理 當然平嘢你都唔會咁好心機整架啦

好...唔該晒
塊板係唔值架喇
不過當練習睇下好唔可以troubleshoot 到
如此類推
仲有冇得救

試下檢查主控晶片啲坑有無短路
順便用啲酒精紙或洗板水抹下佢
情況持續就好可能要換片
買過塊可能仲化算

都有可能係先天隻controller虧咗
焊之前試咗塊PCB,不過諗住全部出到signal就算,唔記得逐個位睇有冇short
有無人Join 咗TGR 910 CE個Group Buy?
有無人Join 咗TGR 910 CE個Group Buy?

好似話半分鐘內賣曬,點join

好似話半分鐘內賣曬,點join

我都無Join,不過問左有無得買多塊Plate同PCB
有冇巴打知邊到有得就咁買filco工房殼

New keyboard
想問下corsair strafe rgb red有冇伏?
因為想要rgb同打機多
定係有其他選擇?
想問下corsair strafe rgb red有冇伏?
因為想要rgb同打機多
定係有其他選擇?

打機唔使RGB,啱手感就得

無咗個z
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞