LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#11 其實1001又有咩好怕喎

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
小弟想diy個60%鍵盤

第一次玩唔想用cherry (怕焊壞 )
有冇咩軸推介下

Gateron平靚正

好似凱華新款box switch都值得一試

唔該巴打 研究吓先
有冇人知邊啲 programmable 60% pcb 肯定喺bios level 都用得?
因為公司機喺load windows 之前有個security screen 要過,結果大部分programmable 嘅 board都係用唔到住,要入埋windows先認到
加上用緊隻藍牙keyboard switch都係某啲pcb 先得

試過嘅: GH60 / GON / 用 bootmapper client 嘅都唔得
大部分stock嘅都ok: eg filco / leopold / hhkb / KBP / LCR etc

暫時唯一 100% ok 嘅係隻大陸DIYer60% pcb

有冇人知邊啲 programmable 60% pcb 肯定喺bios level 都用得?
因為公司機喺load windows 之前有個security screen 要過,結果大部分programmable 嘅 board都係用唔到住,要入埋windows先認到
加上用緊隻藍牙keyboard switch都係某啲pcb 先得

試過嘅: GH60 / GON / 用 bootmapper client 嘅都唔得
大部分stock嘅都ok: eg filco / leopold / hhkb / KBP / LCR etc

暫時唯一 100% ok 嘅係隻大陸DIYer60% pcb

印象中所有用TMK /QMK嘅都得

印象中所有用TMK /QMK嘅都得

support boot mode 就得架啦
同埋 layout 要真係寫咗落 eeprom / flash
LZ CLS Tenkeyless Kustom
WKL Grey

個人第 2 隻 Kustom(第 1 隻 Kin 嘅 TX-75 仲未有時間砌)
CNC, Anodizing, PCB 都造得好好,未發現明顯花痕,但同其他訂灰色嘅 GH members 一樣,upper case 跟 lower case 隻灰有差別,美中不足

而家 Kin 隻 TX1800 v2 都係翻造緊要 delay,希望唔好有同樣問題

CLS

CLS

CLS

仆街

CLS

仆街

冇錢喇屌
用緊隻ducky 9008就突破5年

加油
點睇KWORLD C600
想搵個唔太貴的KEYBOARD FOR 打機

計計下原來我隻filco茶軸104鍵n-key rollover已經8年零5個月

咩叫唔太貴 唔知你budget幾多
得兩三舊=儲錢/買啲淘寶垃圾用兩三個月後爛
六七舊左右=irocks/ikbc
一千左右=leopold/filco/頭post

重有你講for打機其實冇意思
鍵盤就鍵盤 打機打字都係咁用
除非你有千幾二千budget 你講for打機 啲人就唔會叫你買topre
或者你講埋你打咩機可能有啲用 eg你話打俄羅斯方塊就唔會叫你買60%

咩叫唔太貴 唔知你budget幾多
得兩三舊=儲錢/買啲淘寶垃圾用兩三個月後爛
六七舊左右=irocks/ikbc
一千左右=leopold/filco/頭post

重有你講for打機其實冇意思
鍵盤就鍵盤 打機打字都係咁用
除非你有千幾二千budget 你講for打機 啲人就唔會叫你買topre
或者你講埋你打咩機可能有啲用 eg你話打俄羅斯方塊就唔會叫你買60%

買完fc660c
女朋友就愛上左電容入埋坑買左隻fc980c
試禁埋佢果隻980c都幾大分別
好似鍾意佢果隻多d
但我又鍾意60%多d
最接近係咪hhkb
買完fc660c
好似鍾意佢果隻多d
但我又鍾意60%多d
最接近係咪hhkb

雖然大家都係 Topre,但係其實個 rubber dome 未必係完全一樣
好似話 FC980C 嗰個 dome 頂部係比其他硬身少少 (好似係 (唔肯定
買完fc660c
好似鍾意佢果隻多d
但我又鍾意60%多d
最接近係咪hhkb

hhkb 係輕身膠殼膠 plate,你可以 expect 同 Leopold/Realforce 一定唔同 feel

想請各位巴打幫幫手,個corsair k70青

一開電腦得上面果三隻燈著,個keyboard 任何制都用唔到

想知可以點攪? 個保養過左

一開電腦得上面果三隻燈著,個keyboard 任何制都用唔到

又係 k70

又係 k70

其真都用左4年架啦,不過我係預用六年左右先壞

又係 k70

隻board已經盡咗力
你直接送佢一程啦

又係 k70

C 用到一年冇事都已經要還神啦

又係 k70

C 用到一年冇事都已經要還神啦

DA 班 vintage 友笑咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞