買電視機 / 換電視機 集中討論區 (156)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
LCD電視夠1000nits光度左右就可以發揮到
其實只要有支援到,光度唔夠都仲有廣色域應用到
YES, 謝謝你~
我自我反省一下先
唔好意思師兄唔記得咗講,想搵50/55吋
UR8050連廣色域都冇, 基本上係睇唔到效果

LG 55UR8050PCB 行貨
$59XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可駁SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen6 影像處理器
7. 光度約300nits

LG 50QNED75CRA 行貨
$62XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.0x4, 支援4K60, ALLM, FREESYNC
7. α5 GEN6 影像處理器
8. 光度約500nits
電視距離座位嚟大概米五
講起,部sharp已經換左貨,由壞背光變左3粒死點
打返去大昌問,佢淨係話再派師傅睇,搵條款又搵唔到幾點先換
同埋部sharp好神奇,插ps5一開頭係冇hdr10,一插埋earc av機又變返有
LG 50QNED75CRA 行貨
$62XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
6. 有HDMI 2.0x4, 支援4K60, ALLM, FREESYNC
7. α5 GEN6 影像處理器
8. 光度約500nits

Samsung 50Q60C 行貨
$65XX
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K LITE影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約450nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Sony KD-50X80L 行貨
$65XX
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits
軟件唔好
另外多數機都支援HDR10
HDR10+唔多機支援, 亦都唔多片有
仲有佢有個allm按鈕,但係開左ps5都話唔支援allm
唔該師兄
PS5本身有設定要開ALLM
HDR10+得三星, PANASONIC, TCL支援
DOLBY VISION就SONY, LG, PANASONIC, TCL
HDR10就基本上全部都支援
就係按開果一下,ps5話我部sharp唔支援
部sharp裝假狗

電視你手動開GAME MODE
開埋,一樣,極廢
WHAT DO YOU EXPECT?
我應該今晚AOS訂15PM 白色 256GB
啱啱拎起手發現部1v 個面多左條1cm花痕
完全唔知幾時刮花的
唔用套??
mon面,一向都唔痴mon貼
所以VICTUS 2都冇咩用
iPhone有無塵倉玻璃貼
今時今日mon面著重防跌爆,唔可以太硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞