買電視機 / 換電視機 集中討論區 (156)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
THANKS
you are welcome
巴打,想問問想要43吋4k ,budget$4000樓下,CP值最高係邊部?
你有冇睇到7月update ?
sony之前果d大部分都唔係燒印,係影像殘留,行左500個compensation cycle之後都可以消除
但係之前行少左compensation cycle 影響一早做成左,呢個只可以叫做觀察,唔係嚴謹既研究

compensation cycle 雖然可以消除影像殘留,但係用得多會影響亮度
兩間廠取向唔同,sony冇預你會連續播新聞台咁耐
LG 43UR8000PCB 行貨
$35XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可駁SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen6 影像處理器
7. 光度約300nits
8. 普通遙控

Samsung 43CU7700 行貨
$39XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約250nits
THANKS 巴打
非常詳細, 加10分
唔貴喎

55吋LCD X90L都成萬4蚊啦

我用緊C2做mon都未驚
買電視自己裝風險大唔大
座枱安裝費都要成300蚊
SONY?
自己開箱有事自己負責
自己裝最好買果陣試左機先
Compensation cycle 係唔係自動做?
LG 睇新聞台會穩陣啲?
你LG 梗係唔怕
LG oled 冇咁易燒印
Sony都係lg panel
每間廠都有唔同規律,LG做得密
理論上唔係日日長播兩三個鐘以上,兩間都冇問題
長播既兩間都死,不過LG死遲d
43吋電視 Samsung BU8000 or LG UR8000好?
平時睇下youtube netflix咁
想啲色靚啲
冇咩分別
你買左Sony 固定架?
幾多錢?
想問巴打 Budget 4k內掛牆同站枱既有咩好推薦?
主要睇YouTube Netflix 同玩switch
尺寸
尺寸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞