買電視機 / 換電視機 集中討論區 (156)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Step巴
43吋打PS5 畢直5K 有咩推介?
歡迎回來
Sony KD-43X77L 行貨
$50XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約350nits

Samsung 43CU8100 行貨
$52XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約300nits
55A3>>Q80C=X90J>X85L
買55X90L不如買55A80L, SAME PRICE
price有鋪賣行貨, 只係沒有贈品而已
55A80L>55A3>>>Q80C=X90J>X85L
建議加少少BUDGET買以下, 有廣色域+120HZ

Sony KD-43X85K 行貨
$62XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. X1™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度約550nits
55A80L有咩優勢?但要去到$15k有啲over budget

LG A3反而好過同價位嘅Samsung/Sony機?我見置頂post講到LG CS好差咁有啲擔心
我買咗TCL 43P745,咁啱有折2200左右,再收埋超市禮券200,送固定牆架(唔包裝)
師傅上嚟幫手驗貨開機,我問完佢話可以加380裝平行活動架(左右可走盞10cm)
其實我覺得哩個價錢埋單又有哩個質素算係咁,始終平,同埋我裝房唔使太勁
另外係我睇咗個零月,發覺自己成日睇嘅片(YouTube )都其實唔使咁高spec你可以考慮下自己平日做咩多再睇要買咩
同埋記得睇電視要保持充足環境光源,保護對眼
但係X90L MIJ, A80L 就馬來西亞
其實A系列點解貴過X系列咁多
1. 55A80L光度比A3高
2. LG A3反而好過同價位嘅Samsung/Sony機?LG OLED VS LCD
其實LG CS唔係太差, 只是冇SONY好
A系列OLED
X系列LCD
MIJ只是日本組裝, 零件不是日本生產, X90J VA LCD PANEL係大陸生產, 同華星光電買, IPS LCD PANEL就同大陸BOE買

A80L OLED PANEL就同LG買
A系列先係旗艦
我爬文見OLED畫面靚啲慳電啲,但容易有烙印,同埋壽命無LCD咁好?
1. 你平時睇咩野多? 用途?
2. 唔算容易有烙印
3. 壽命無LCD咁好? 冇太大關係, LCD一樣可以壞背光, 出死線
OLED畫面你睇完回不了頭
YouTube, 煲劇, 睇波
咁應該問題不會太大
想問7千幾筆直 唔介意水貨
主要Netflix 睇波 Ps5打機
係咪QN85C最抵玩
仲有咩其他選擇?
尺寸?
7千幾55QN85C係好OK
Sor 50-55
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞