買電視機 / 換電視機 集中討論區 (156)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
中間部分畫面會暗左,上下黑邊位畫面會光左

如果長期長時間都咁睇

因為中間部分OLED用耐左光度會下降,上下黑邊因為沒有發光所以冇損耗,所以光度冇下降
如果你只睇Netflix咁就算耐左出面光暗不均,都唔影響啦,永遠都睇有黑邊既片

如果平時會睇其他坐螢幕既野,我覺得問題不大
明白了
咁其實都唔算燒印
只係表現衰減
唔該巴打
you are welcome
畫質只有亮度提升,輸出畫面整體比a95k偏明亮
功能差異上比較多,因為換左新處理器,gaming panel選項多而實用,支援 DV gaming,動態補償可以分開調教,唔同輸入有唔同profile 記憶,都差得幾遠下
Thanks
各位師兄好
大概12月要買電視
65吋,OLED,掛牆

1. 求推介,budget under 20,000

2. 如果想電視同電視櫃中間無線露出嚟,需要係電視後面留幾多個電制比較適合? 仲有天線?

3. 睇過LG c3同a3,主要就係個u嘅分別?無知一問,電視粒u嘅分別最大呈現係邊一部分?

4. LG同Samsung 嘅水貨同行貨最大分別就係保養?
Step巴 你之前係唔係話Samsung 65Q70C 水貨十月有特價?
收到,唔該晒!

15 / 16 緊平啲要K 定俾多少少直上 L,大概有定案,thanks
a95k仲未斷市咩?
a95L我覺得2萬5樓下都值既
一切都要睇供應商定價
唔同輸入有唔同profile 記憶, 舊機冇咩?
LG A3最入門,光度500nits,2個喇叭,機身用料比較膠,面板得60HZ,只有HDMI 2.0, 唔支持120HZ, α7 GEN6 影像處理器

LG B3光度700nits左右, 2個喇叭, 面板有120HZ,有2個HDMI 2.0,2個HDMI 2.1支持4K120HZ, α7 GEN6 影像處理器

LG C3光度再提升左, 最高達850nits, 4個喇叭, 面板有120HZ,有4個HDMI 2.1支持4K120HZ, α9 GEN6 影像處理器

LG同Samsung 嘅水貨同行貨最大分別就係保養?YES
唔係好肯定
Samsung 65S90C 行貨
$219XX
1. 144hz 超極廣色域 QD-OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Neural Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 有2.1聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共40W輸出
8. 支援Q-SYMPHONY
9. 光度高達1000nits
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
11. 防反光

LG 65" OLED EVO TV C3 水貨
15XXX
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN6 影像處理器
8. 光度高達850nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
10. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲
我部2017都可以
LG 55C3 官網點解冇講support homekit?
反而C2 有寫support homekit
冇特登寫掛
但係我記得hdtvtest話再有d獨特d既
盛...澤通知以下水貨仍然有供應, 如有興趣就自己問下

Samsung 65S95B 水貨
$159XX
1. 120hz 超極廣色域 QD-OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Neural Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
8. 支援Q-SYMPHONY
9. 光度高達1000nits
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
11. 防反光
唔該step 巴
上面睇你提供LG水貨嘅info

水貨電視提供1年+4年保

呢句係咩意思?
盛....澤水貨電視提供1年+4年保\

貨品保養期為 1+4 年,第一年保養包括所有零件,上門及維修人工,第二年至第五年期保養開始,需另支付零件費用,上門及維修人工均享用免費服務
未,應該清緊貨,再遲啲就唔知
感謝你
會唔會c3 係冇左?
有冇用過c3 ching可以講下用唔用到homekit?
AIRPLAY都冇特登寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞