買電視機 / 換電視機 集中討論區 (156)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Step爸,想問問samsung 43CU7700, BU8000, cu8100, CU8500 有咩分別,睇官網好似差唔多,但價錢又好大差別,點簡好
機身顏色同腳座分別

CU因為新款先貴
想問吓 50吋 電視 budget 7千內各位有咩推介?
Sony KD-50X80L 行貨
$67XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits

LG 50QNED81CRA 行貨
$67XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN6 影像處理器
8. 光度約600nits
你搵到BU就買,BU同CU基本上一樣
Apple Store啲大電視啊
想買Sony A95K 行貨 見Price最平$13980 有冇伏?

如有,邊度買好?

黎緊搬新屋想換電視,10-15k筆直內,睇英超/netflix, D+,打P5,應該揀55 OLED定65嘅LCD好?有咩選擇最好
巴打唔好意思想順便問埋,本身留意下面個幾款samsung同LG電視

CU8000 vs UR8000
CU7100 vs UR7800

想問下咁樣比較叫做係同一個level,同埋假如價錢一樣/差唔多就可以純粹牌子偏好咁揀?麻煩晒巴打解答
其他鋪16K,佢13K,你明白的
電視距離坐位幾遠
同level, 差不多
AVOUTLET, HDLIFE
正常16700先係香港行貨
step 巴
想問下如果萬幾蚊筆直
想要75吋以上
Samsung 75Q70C 水貨係唔係最好選擇?
YES
Samsung 75Q65C 水貨
11XXX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K LITE影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約450nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 75Q70C 水貨
12XXX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約550nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
睇55好過65嘅距離,exactly唔記得左
什麼意思
cu7700 邊度仲有貨??
step 巴早晨,有嘢想請教

55吋嘅 A95K 同A95L,請問以畫質同功能上嘅差別去睇你覺得大唔大?

麻煩晒你
光度差別
CU7700新款應該周圍都有貨
我睇Sony a90k說明書
佢日常保養果part
睇戲盡量唔好上下留黑邊
因為會有機會燒印 最好轉填滿畫面模式黎睇
我印象唔係話oled全黑真係唔會發光咩
就算唔發光都會燒印?
搞到我呢加有啲驚
netflix好多戲上下都有黑邊
收到,麻煩晒你
收到,謝謝哦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞