買電視機 / 換電視機 集中討論區 (156)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
盛...55"得返Q70C同QN90C?
你可以問佢
可能55Q80C, 55QN85C個價唔靚
其實係咪必然定律,當行開始跌,水唔跌,水既價就無咁靚,跟住唔入貨,定行跌,水都會跌?
通常定行跌,水都會跌
佢又唔會預先入定貨
有冇巴絲知道Samsung S90C 55" 邊度買最平
新手想買電視一問,如果用嚟打PS4同睇Netflix,梳化距離電視大約兩米幾左右 大約萬幾預算 65吋以上,可以推介一下嗎?
Sony KD-65X85L 行貨
$149XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. X1™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度約550nits
Step哥 見到澤水 65” Qn90C 減價都好抵 可能岩呢個巴打 個規格同x85L差好遠
去Avlife問實價 可能有驚喜
佢冇要求水貨, 所以我優先提供行貨比佢
巴打眼利, 65QN90C水貨下午剛大減價
因為我有朋友想買機呀 岩岩先煩完澤哥 對比緊 65” x90L行本身佢
煩下澤哥好~
想問下LG QNED81CRA有冇分區LED控光?
如果同SONY X85L比 邊個好啲?
QNED81得側光式分區控光

X85L會比較好
咁SONY佢FALD背光即係點 咩技術 有冇得簡單介紹下
直下式背光,畫面後面全部都係LED燈,分區控光即是暗既畫面部分將果個區域既LED燈調暗,如果係黑色畫面就關左LED燈佢,令黑位減少漏光,提升對比度

側光式LED即是畫面最上同最下各有一排LED燈,控光果陣只可以做到垂直條狀控光,冇FALD咁好

FALD背後LED燈運作
想買部細電視放房掛牆,掛去貼走廊幅牆會唔會掛耐左會跌?
牆身闊1455,視距大概1.8米
應該買邊部性價比最高
主要睇波打機睇youtube 睇電影
55吋
咩牆黎
巴打 想買部50寸電視 大概9-10k budget
視距1.7m 睇完po頭都係qn90c最好?
巴打平時睇咩多? 用途?
Netflix+youtube 間唔時睇下電視睇下馬 唔打機
成日長時間睇馬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞