買電視機 / 換電視機 集中討論區 (156)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
QN85C有廣色域, 又有高光, 又有120HZ, 完全滿足PS5
睇片又有MINI-LED幫助改善黑位
如果50吋 LG行貨有咩選擇?
LG 50QNED81CRA 行貨
$74XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN6 影像處理器
8. 光度約600nits
其實依家c2c3密度係幾多多ppi
55吋 80ppi
Sony x95el 香港邊度有?
香港係叫X95L
我覺得以香港人咁忙嘅生活節奏未必會咁「容易」有印

況且所謂容易都係講緊五年打後嘅事
我可能覆覆下又會爬唔切啲post消失左

btw A95L香港冇77喊咗出嚟
唔知咩操作
主動讓個市場比對手
有無3000-4000內入門50" 4K TV老人家用推薦?
Hisense如何?
唔介意冇tv tuner 或者接受駁機頂盒/用app 睇的話,Samsung M7/M8,起碼係4K 解像度
咁老實講TCL 平價機係穩陣過貴價機嘅
同尺寸 同解像度 ppi都一樣
可能77 以往銷量唔好? 佢個77 比其他泡菜比更加天價
錢嚟講對佢嚟講冇咩影響,因為每年都會回收曬啲電視,全部都係夠期就變廢鐵

而且我又唔介意天價
ching棍想問買50吋
budget 4K 唔介意舊款 想大廠牌
睇netfilx睇now e
唔打機 邊部好
我見開頭啲推薦有部samsung
前排yoho做緊3400 諗左好耐
變返4200 感覺好似無咁抵咁
睇下你仲有咩推薦
多謝我真係唔太識電視嘅嘢
不過都係,如果我要5000-10000買就唔會揀TCL了,無謂因小失大
有冇Ching幫趁過彩虹電視?
同埋佢嗰句嘅意思係TCL 平價機係穩陣過TCL貴價機,希望爬文嘅巴打絲打唔好get錯

原來***110吋係一塊塊細既合埋
對,模組化
Samsung 50AU7700 行貨
$35XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約250nits
想問下 家陣
買LG G3 55" 送LG Sound Bar GX (值千幾蚊)
$$:萬8有找
保養 3年+2年面板
VS
買LG C3 55" 送SC9S (值5-7K)
$$:萬7有找
保養 好似係 3+1

大家會選邊個
PS:會掛牆
睇落G3送CHEAP野咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞