買電視機 / 換電視機 集中討論區 (156)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
1. UHD咪就係4K, 基本上已經全面普及, 8K電視冇咩人買, 暫時亦都冇咩需要

2. 會變左有廣色域, 對比度高, 黑位更好. 系統功能多, 速度都算快

3. 可以裝google app / APK, 不過如果電視唔岩用可能畫面比例或者控制有問題

4. 1.4至1.5米50吋剛剛好

5. 6500, SONY 50X80L算最好, 三星就50Q60C, LG就50QNED75CRA

6. 大鋪應該有齊, 可能唔同尺寸姐
我朋友話nanocell或者qned可能畀uhd更好
請問係咪真嘅呢

做過資料搜集
好似各有千秋 ?
Nanocell已冇再出

QNED只是代表有廣色域,其他牌子同級也有
SONY 50X80L, 三星50Q60C, LG 50QNED75CRA 3款也有廣色域
入門最普通UHD通常冇廣色域,例如Sony X77L, 三星CU系列,LG UR系列
唔該曬詳盡解釋
you are welcome
唔該晒Step巴!
睇埋你其他回覆,
應該會入手Sony 55X85L!
想換65吋電視,但係個櫃高度得32吋/81cm, 。我見好多都無83-86cm高,仲有無咩型號可選擇?唔該巴打
個櫃唔夠高有咩問題?
求其畫張圖黎睇下
感謝樓上咁多位巴打
已買S95C,聽日送貨
俾完錢見到部G3好似都幾正
你地會點揀
S95C最高色域
S95C
色域贏得多, HDR10就用到
G3贏DV, 但唔多source有
第2點嚟講,要注意依家有部分掛牆架都比較貼牆,電視後電制插咗插蘇/天線之後有機會頂住電視,做唔到最貼牆嘅效果。

我之前裝sony wl850屋企裝修就係做左制係電視後但最後頂住左,推唔到最貼牆
咁老人機唔使睇4K既~
but thank~~
唔識畫
多謝師兄提醒 原來依家可以貼牆到電制位都頂到
如果係咁 會唔會整條入牆管會最好呢
因為個櫃電視機位高度黎
X90K 行 $8490 好似幾抵玩
X90L 行 要$14380
Samsung 75Q82CA 點睇
本身用緊AU8000 65”
想大D,靚D
放起廳,主要睇YouTube, Netflix.
光度高左,有廣色域,有區域控光改善黑位

再上就QN85C, QN90C, QN95C

有錢就77S90C, S95C, 直接到頂
小畫家
1. 光度高2倍左右, 有廣色域,睇HDR片非常有用, 可以出到更豐富顏色, 光位更真實
2. 有區域控光改善黑位同對比度
3. 可視角有改善

不過建議上QN85C, MINI-LED對改善黑位同對比度更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞