冷氣仔 你問我答(9) 我係wbb

528 回覆
6 Like 2 Dislike
依家有部2匹既樂信機要裝房(應該凍死),之前裝修拆出黎既,諗住唔好浪費焗住裝住先,但裝返居然要4500,屋企人諗諗下不如買新機1匹既好似仲抵,依家心大心細唔知點揀好
移位收種. 就可以唔駛再入種.
我果時叫師傅已經拆左機(唔知佢有冇拆左啲雪種出黎),佢依家裝返話計返兩匹機咁裝先收我4500,移位收種姐係點?
咩係關機吹風?熄部冷氣?
將啲種收番入機. 你Carousell .買過部啱匹
因為gk 係做疏coil 無其他function. 模仿coil dry 咪開風開窗較時間關機.
想問下 如果分體式冷氣
開開下
大細風咁 好似打風
平時又有洗個隔塵
自己可以做d咩睇下會唔會好d
搵師傅又未咁快
洗風扇
自己洗唔洗到?
我有洗隔塵網
但未洗過風扇😂😂
屋企有四部冷氣,其中一部機出現冷凝水問題。 平面圖大概係咁。客廳部冷氣會經牆入面嘅喉管經睡房出室外機。

宜家房果一部機出現冷凝水問題。之前自己打開個機殼見到個機底好多水滴形成咗,久而久之積咗喺機殼入面多咗就會無la la半夜喺牆身漏啲水出嚟。機背開咗個窿比啲喉出入。我試過擺隻手去個窿度係feel到有啲氣流。之後自己用方法封住紫色範圍嘅窿,左邊機身無再出現積水。

裝修好未夠一年,早排叫咗師傅上黎整返,佢塞咗d包喉用嘅保温綿入去封咗全部窿,但係右邊都繼續隔一段時間有積水漏水嚟。仲可以叫師傅做啲咩執番好佢?
師吧 想問下珍寶分體 - 呢排開始發現出風時 時大時細, 同埋好大聲 呼呼聲, 係咪要洗冷氣, 定還是搵人嚟整? thanks!
村屋地下兩間房分別56同74呎
有冇咩經濟d既分體介紹?開利?格力?🙏🏻
匹半以下中揀得格力不如重工
想問問大金(或者其他)有冇邊隻分體一開2 既2匹機可以直接放到而家新公屋或居屋冷氣機枱而唔洗搭棚,去問過好幾間,雖然有一兩間話可以,但都話要睇左位先。
呢樣野係睇師傅
我會揀格力gicf
好大機會係污糟 要洗冷氣
首先要封咗啲窿,其次呢部冷氣可能要較凍d
搵師傅洗
買新機la
試吓開風扇模式開到最大風,開晒啲窗吹兩個鐘頭
所有變頻窗口機都會有
我剩係推薦pan 但好貴
有機會係條喉塞咗,所以世紀有用
膨脹膠
已經封咗紫色嘅位 但右邊好多喉接駁果度封唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞