冷氣仔 你問我答(9) 我係wbb

528 回覆
6 Like 2 Dislike
咩牌子好
每個人經歷體會唔同選擇會唔同
我比較鍾意 銅喉同料靚 小壞 同易維修嘅牌子
一定唔得嘅會係大金FTKA 日立有一排經常出現壞壓縮機問題 所以我都唔推薦

1. 分體機
Best 大金 FTKC
Economy 格力 GICF
樂聲菱電機嘅質素都好好 但售後服務 零件維修 DIY 都一定係大金最好
而平價機只推薦格力 好多機其實都係佢代工

2. 420矮散熱分體
菱電 MSY GS
因為大金420系列 係馬拉制 極差
菱電會係相對上比較好

3. 窗口機
Best 樂聲 CW-N
Economy 格力 GWA

冷暖機壞處
1. 係香港炎熱潮濕環境 如果係用暖氣前無徹底清洗冷氣會有好嚴重霉噏味

2. 相對傳統冷氣會易壞一d 因為零件多左電子版多左 當然唔係一定壞 假設100部傳統冷氣 正常7年內有2部壞 冷暖就大約有6-7部壞 而基本上會壞嘅零件都係室外機 有機會需要搭棚先處理到

3. 依家有d 細細部暖風機 幾百蚊就做到好好嘅暖風效果 香港一年先凍兩星期

變頻窗口機壞處
1. 相對傳統冷氣會比較易壞

2. 由於變頻壓縮機嘅轉速非常之快 雖然壓縮機嘅聲量會細咗 但係由於快速轉動所以會產生高頻聲音 高頻嘅聲音會係好煩擾 好似蚊飛過你耳仔咁 當然又未去到咁高頻 但好多人即使細聱左但都接受唔到 而亦有人係完全聽唔到

漏雪種
https://www.instagram.com/p/CZqxV3aJlJj/?igshid=YmMyMTA2M2Y

3M 清潔劑
https://www.instagram.com/p/CbFLidhLhur/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Sorry 呢兩星期太忙
無覆過
我想問點可以覆番tn一個post🙈🙈🙈
hello請問我個窗得53x65cm,間屋236尺,想一部冷氣全屋用,有咩窗口式推介?
請問 420格力點睇
Bb 房想慳d..
比起菱電,每部平1600蚊
請教下關於「多聯式分體冷氣」問題
例如一拖二咁樣,開著一部室內機的話,係咪第二部個冷排都會變凍?即係一條雪種喉行晒兩部機?

感謝
大金啲remote可以一個開晒全屋嘅冷氣,但有時開廳個部會唔小心開埋房個啲
可以點處理?有冇得set?
格力3/4變頻窗口機點睇
定係買返GWA算
lm

一定要裝分體
2匹絕大部分660x428
只推薦菱電
唔係 得開個部會凍 你可以當 有個水閘咁 d 雪種剩係去到一部機 如果你只開一部
有 你會番說明書 有jumoer 可以set 但set 完不可逆
睇你怕唔怕高頻 變頻聲
我會比多小小買pan
因為格力洗機難d 風險大d
係 一拖一 比較耐用
依家所有窗口式分體都唔推薦
睇下裝唔裝到420菱電
平 遙控 定頻
有冇邊隻好
GWA好似無遙控
Gwa21xx br
咁即係一拖二既情況下,開A機但係連B機既冷排都變凍有倒汗水,就係有嘢壞左?
壞咗outdoor valve.
搵信興檢查
yes 唔應該會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞