冷氣仔 你問我答(9) 我係wbb

528 回覆
6 Like 2 Dislike
同上.
謝謝你
打完風 部冷氣有d 吱吱聲 類似噴氣咁既聲
想問係咩問題?
利申打風時無開到冷氣
啤令入水
打風果陣開左冷氣, 打完風部機唔出冷風
洗左隔塵網都無好轉, 同埋摸過啲冷coil完全唔凍
係咪可以換新機
乜機
天花高2580,出外牆窿最低點2190

裝2匹分體變頻
三菱裝唔裝到?
你講乜? 2580 mm?cm?

Model?
mm
MSY-GK18VA

室內機: 325 mm(高) x 1100 mm(闊) x 238 mm(深)
Panasonic窗口機 應該都用左10年有多
258-219=39cm-32.5cm=6.5cm.

Just fit
係以symptoms 計算
因為我牆窿離裝機位置都有1-2米距離
又驚到時啲數唔準,想留小小走盞

如果睇說明書好似離天花留5cm
想問
1.如果離天花不足5cm會點?
2.機頂回風不夠vs去水斜度邊樣緊要啲?
3.室內機高325mm,但佢去水位其實完全貼機底?定中間
4.如果轉其他款,有無咩model可以裝頂啲都無問題?

1)回不到風
2)其實夠
3)去水係圓底,過圓繼續往下便可
4)已經🈚️問題,你裝33cm 機既都無問題
5)喉長最少三米
問多個問題
50尺房&100尺房
本身用緊窗口機

有無必要轉窗分?
窗口位得350*450,上手裝機師傅話機外位本身都窄,散熱唔好
圖尤其出面size, 最好用gen 368, 不過睇左圖先. Pan 無論window type 同window split 都有側散會吸番熱
不過368 就368 高,如果無得飛就無
樓主有冇裝過淘寶冷氣?,我見淘寶平好多,想試下
將中想全屋換冷氣
打算買大金
聽 2匹 FTKC
2房 1匹 FTKC
但驚唔夠位裝兩部 compressors

轉420m不如轉菱電格力?
差差7000 直轟格力GICF算
想慳電抵玩 唔發霉
電機.
3零??
唔係乜.
冷氣討論 (9) 爆1001唔該開新post
https://lih.kg/AvFFLgX
#579 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

大金無防霉之外,你先了解是否接受其編程及帶來後果.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞