冷氣仔 你問我答(9) 我係wbb

528 回覆
6 Like 2 Dislike
爸打你好 因為就嚟搬屋 都要睇下冷氣資料
我見高質電器post冷氣係推薦三菱重工
跟住上網搵下資料又搵到呢張圖

睇佢係最慳電同埋製冷差別最少
好似唔錯咁 想問下爸打對三菱重工嘅意見作參考
唔該哂
我唔肯定高質電器post 係講電機定重工
重工機我一年接觸40-50部左右 所以唔算太
我遇到過嘅問題主要係外殼好易老化 室內機風扇發霉 同遙控壞
都只係小問題 中價機算係咁
但平價機我會選擇格力多d
買夠凍又靜又慳電.35zsx
重工外殻最厚.
用二匹機料做匹半
又有做防霉, allergen clean , coil dry
3d 送風. 你要再有得比 Msz-ln12.
制冷又快唔似大金拖慢
隔離舊post 有人用緊

巴打 想問下部機30度燈閃 即係咩野壞?
出面部壓縮機唔識著 但唔經電子板直接駁電又識著
呢部係三菱電機,30度閃燈即係話俾你聽而家室溫30度. 唔閃嗰個就係你而家set嘅溫度. 呢個叫綠色訊號. 依個唔係fault code. 如果直接駁機着驚電子版唔着即係室內電子板繼電器壞咗. 呢隻幾都好耐應該係零三年或之前.model no 好似係Bv定AV 尾
如果泰國機就可能9x 年尾機
呢隻機都幾好嘅. 如果你可以搵到人整塊電子版都不妨可以整吓. 不過呢個年代少咗人識整.
但我淘左塊板落黎一樣咁既情況
個電子板繼電器可以自己換?
通常一件過. 你呢部係咪淨冷?定頻機冇嘢嘅.得嗰幾樣嘢控制. 同埋你話着嘅意思係真係壓縮機著有製冷定係室外風扇着only. 有冇型號比到我去機底. 況且而家你咁你溫度係30度. 咁你應該唔關個恆溫器事. 三菱電機室外機大機有個斷路制.我唔知你呢部有冇.
淨冷機
直接駁電出去壓縮機隻風扇識轉 但唔知有無製冷
型號:MSD-18AV-HU1
假設恆溫器冇事(因為display current 30 度),電容壓縮機又冇事,問題也不出在電子板上. 咁最大可能就係冰cut 感溫器短路.
風扇識轉唔代表壓縮機ok喎. 咁如果你最低成本你試吓換咗室外壓縮機電容. 如果你識他壓縮機嘅你可以他下佢用他錶
我估係電容
室外機電容?

唔該巴打
另外我以前正常用時棧30度燈唔會閃
我唔太記得,總之一個就係你set嘅溫度,另一個房間嘅溫度. 呢d可以唔使睇fault code 都知大約點整. 你嚟㗎最大機會係電容, 唔係就係冰cut thermistor 短路.
Av好似係大陸機. 咁你淘寶應該搵得到thermistor.
可以但係要重新入雪種. 都要出室外攪
講緊買返同一部室內機,如果定頻可以打雜但性能有出入易有問題. 如果搞咁多嘢有冇考慮換新機或者淨係換parts.
如果想電容好耐用,你淘下原裝正貨松下電容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞