冷氣仔 你問我答(9) 我係wbb

528 回覆
6 Like 2 Dislike
想請教廳200呎分體幾多匹夠用?
岩岩新裝修大廳舊業主用緊大金FTN50JV18 用左9年 依家仲用到係咪照換好d?佢本身暗喉

200呎跟返買2匹分體電機好d?
大金個機身用得耐會黃,菱電會唔會好d?
有冇窗口式分體機壞處。最近想換。求指點
上網睇返spec
前後左右愈多空間越好
如果冇空間,其實你都冇得選擇
如果你問我

但我直程冷暖都唔會揀
因為變頻嚟咗呢個等級分類
所以一級嘅一定係變頻
我會揀 格力gwf or 樂聲

基本上除左政府job 99%都唔會
有😂
兩樣嘢嚟一部係變頻一部係傳統
變頻係靜過定頻
變頻會有高頻聲
如果係我自己我一般都唔會搬,除非部機好少開好新
你呢部差唔多係最靚嘅傳統冷氣
2匹-2匹半
視乎你有冇開放式廚房? 係咪高層? 有冇西斜? 屋企會唔會好多人好多電器
換晒佢啦,如果你原本就已經會裝修執
你問我,我覺得差唔多
而家市面上主要大家都係會揀珍寶同埋樂聲
兩部好多師傅都反映過有唔同嘅問題
我已經好耐冇裝過珍寶嘅窗分機
Pan嘅機都有啲師傅同我講唔好再裝,所以佢用咗新型號之後 我呢半年都冇再裝
你不如睇吓可唔可以裝到420嘅三菱電機
多謝指點。如420就買三菱
最近有見到部豐澤牌FWAD08IR23有得打孖買有平,同格力果架比應該差唔多?

另外想問埋分體,想搵變頻冷暖,睇中左呢2隻,邊隻會好D? (係知貴D MSZ果隻用R32)
Mitsubishi Heavy 三菱重工 SRK35MHIP1/SRC35MHIP1
Mitsubishi 三菱 MSZ-GS12VF/MUZ-GS12VF
MSZ
你上price.com 睇下機價 fortress 機 姐係美的機 可能美的仲平
可唔可以講下點解msz > srk

fortress有promo 2架4990,美的price到overall都28xx, 應該都係揀豐澤牌
黎緊都打算換兩部窗口機做分體
一部2匹 一部1匹
見到豐澤牌機價係大金機價一半價錢
真心唔知點選擇

另外窗口機位通常都係封玻璃?唔想透光 就再自己搵野遮住?
封玻璃再開窿通常收幾錢?
如果三菱420室外機個原裝盛水盆師傅冇裝到,呢家個喉位有冷凝水,三菱有冇得買番個盆?
請問
格力GICF212BXA
三菱 MSY-GJ13VA
邊款好?
用緊3菱分體,十年機歲齡左右,一直愉快使用,用近唔知咩事開左機一陣就自動熄機,跟手係度閃個operation燈,想問下會係咩事
完全唔識冷氣
要換一部匹半同兩部3/4都係窗口
有冇咩推薦 平平地嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞