冷氣仔 你問我答(9) 我係wbb

528 回覆
6 Like 2 Dislike
點入行
樓主想問問鋁角mount 石屎問題
我呢間屋本身有鋁架,係上手業主整落,我搬時都冇換冷氣,用返佢果部。
每邊兩條,一條mount 鋁窗,另一條mount 石屎薝逢,但我呢度40年樓,其實本身都覺得外牆流流地。

未來兩個月打算換窗口機,一匹,重量會揀35公斤樓下。
其實你覺得鋁架,到左十年應唔應該換。
我老豆話應該換,佢話唔知上手個師父係咪求其整,一換就換埋佢。
你點睇?你做開既工程其實有冇話見好多鋁架老化情況?
同埋想問問樓主,因為到時部機係我老豆自己換,咁部舊既窗口機,我推車仔去垃圾站,佢地收唔收?
因為要call 除舊都要等一個星期,舊機冇位放
3年機整唔整好?定係換部平嘅新機算數?
新填地街
一d 五金鋪
剪摺鋪
點都裝到 最好 拆出黎裝
但唔建議裝
fri 介紹
自己去d 冷氣鋪問
Fb

如果佢係鉛水鐵個d 就唔洗換。鋁架就換la
車去五金回收鋪 有錢收番
窗分 麻麻地 我會換
係d外牆裝修佬整鳩爛我個盤,諗住換鳩左佢
睇緊窗口機 想問下樓主點解係建議pan記CWN系列好d ? 想問下變頻係咪有咩伏位?
部機用左幾耐
其實裝機方法同過程會唔會影響部機嘅壽命?
有人話如果部外機曾經平放過就好快會壞,真定假?
明白
樓主Hihi ,我想問吓呢,分體式冷氣機,可唔可以淨係玩室內機,唔換室外condenser (運作正常)
分體2.5匹 裝左無耐就滴水滴到水浸咁 check左豬腸出晒水 係去水問題定雪種問題
我只可以咁樣同你講喺運輸嘅過程,部機有好多機會平放過
所以呢一樣嘢可以唔使考慮
如果係以前舊機
唔係變頻係可以做到
技術上係可行,但係唔建議
如果係因為啲雪種銅喉結冰
然之後溶冰所導致咁樣滴水
咁好大機會係雪種問題

如果冇結冰就好大機會係去水喉問題
咁明啦!落門市問pan記,佢就鳩吹話裝機過程水平出機而導致部機短命,佢都on99
咁當然水平放部機 的確係對部機有唔好嘅影響
但極小係5年內 令到部機出現好大問題
勞工處大撚把 好易入行
夏天嫌上面滴水太嘈 買左塊地毯 擺機頂 安靜左幾個月 覆蓋哂成個機頂 所以覺得入面滴水
Best 樂聲 CW-N
Economy 格力 GWA

有冇model介紹,邊隻好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞