冷氣仔 你問我答(9) 我係wbb

528 回覆
6 Like 2 Dislike
師兄請問洗冷氣來講邊間好?
同問!房用,想要靜啲
Cw n
Gwa 就係型號
要睇你係邊種
無recommendation 盲測 or 朋友介紹la
師兄,屋企個部係大金2匹 定頻淨冷黎2年機,部內機有轉,但部外機好似冇啟動過,個轉葉冇轉,依家淨係得風冇制冷。
係咪要換新機定搵人上黎整?
巴打既室外機放露台嗎?散熱夠唔夠?
有無開咗有冷氣
但過一陣室外機停,就無咗?
要叫人黎睇
我個部都係
屌佢大金永遠唔會再買
室外機掛外牆,散熱乜都夠
用遙控開機得內機有轉,外機聲都冇,等幾耐都係冇郁
淨係得風,冇冷風
萬幾蚊買,用得個2年真係激死!
拿拿林叫師傅睇,或者有error code禁出黎睇要用遙控器
http://www.yuancool.com.tw/id-4/id-1/id.html

https://www.daikin.com.hk/error-code
佢個理由係啲泵油有機會因為平放而流走咗引致泵油不足,心諗泵油本來就會周圍走,根本唔關事,想撚鳩我唔識冷氣
啲牌子個朵就係俾啲濕鳩代理嘅柒頭搞彎晒
想問大金同埋三菱分體式今年會唔會有新款出?
你試下較最凍最大風
理論上 係會影響到 dd 部壓縮機
但唔會令到你用小過7年
同埋倒轉就會有比較大影響
pan 會
其他唔知
但我估唔會
爬左post
本身打算細房(約50尺) 裝菱電gs07 3/4匹,
但師傅睇左位後話冷氣機窗台太細 (約750mm闊 480mm高) ,有機會影響散熱
建議我裝大金420, 或者樂聲/珍寶窗分

但我爬過文話大金420 唔掂,
想問下巴打們以上情況會點揀?
照裝gs07?
如果唔係, 大金420 同窗分又點揀?
同埋窗分有咩唔好處?
開利分體式平其他機咁多 搞到心思思唔知有冇伏
家下想買部分體式係fit到個室外冷氣位 H800 W540
見有人話420 D機易壞D
有冇邊隻岩我用
睇過話都係三菱電機同大金好
不過我見大金既室外機係550 三菱就有520

另外因為我一年後就搬到時想用搬返部冷氣去用
但因為家下我係放廳咁大約150尺 一個人住
之後搬就會係搬返房既好細間
所以就煩緊買1定1.5匹好
想問如果我用1.5匹會唔會之後響房用會太凍同晒電
又或者1匹如果用響150尺廳開埋D對流扇夠唔夠涼
另外室外機如果個頂距離唔夠5cm有冇影響
唔該晒
如果要我排
gs07>>>>>>>>>>>窗分>大金420
我會比多小小格力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞