做medical sales既你,今年咩環境?

869 回覆
22 Like 232 Dislike
其他行業sales轉做藥廠sales 多唔多?
佢出名underpaid, 唔知樓主係邊收呢d風返黎
Insulin pump team耐唔耐有agent求你去in下,就知道西到不堪 , 2nd in 要做ppt present
呢個珍,麥記個朵係響
唔介意chur ge可以入去當少林寺浸下
仲以為姜濤hpv 個間
條條team 都要present 仲要玩幾around,好彩既分分鐘pre 完咁多次都唔請
洗唔洗英文好?
應該咁講
做咗幾年都叫睇到身邊嘅人發展係點
搵得多果班不外乎某啲方面比較出眾
EG. talk得/skill同knowledge掂/識得搵老細
自問3樣都無其實好易入行食屎
其實佣金多唔多
唔使好好,日常基本夠用就得
計incent多過計佣
每q都有一個sales amount 比你去追,
meet到就有一舊incent 比你拎

當然仲有d行家係做老人院果d,佢地就可能真係計佣,
每張單有1.5%咁上下佣
但呢d sales cycle極長
一張單可能搞2-3年
藥sale都算一份好工,食正個好product 就極高人工,實際上以佢地工作能力同懶散程度,坦白講句16k都出多左同埋入左行就好難轉,一轉行你會發現自己咩都唔係,除左日日扮靚着短裙同揹名牌手袋之外,其他咩野都唔識
無一間公司推薦到比你
就算同一間公司,做唔同product可以差好遠
有d唔使做都會到數,有d點做都唔會到數

但你可以睇下上面講左邊d公司個評價係好差
所以都有唔少行家索性做埋保險
有冇Ching 賣儀器
做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞