做medical sales既你,今年咩環境?

869 回覆
22 Like 232 Dislike
你睇返前文後理,佢話suture wo, 遽比醫生wo
首先熟唔熟縫線同遽唔遽冇關係,完全唔知咩黎都可以照遽比醫生,第二我真係未見過會有non sterile 既人打開suture包裝之後個醫生自己直接伸手去拎
正常sales無,好運或西利爆數既sales有
Sales Manager 到數唔使爆數都有
講緊係資深sales, 剛入行既就算爆數都好難60k一個月
係clinical 做左5年
一出嚟就做咗個APAC role ,差唔多都5年
呢兩年想轉下環境,加下人工
但個市場regional role 好似好靜
唉 有啲迷惘
條on9 做dis咪咁計
4 月糧出q1 incentive 如果佢做dis就另計啦
係dis出到個個月過100k抵佢賺
primary care都唔知係咩
問清楚唔好等d細既中伏 supplement 真係其中一樣wor 仲有咩亞健康管理
做過ot短時間 無science 底會唔會有人請
之前有收倒offer 好在無入
不過我都係聽有兩個行家係入面做緊話入面好亂
有無得share 多d
我淨係做consumables,依家都仲係叫做有兩餐食吓,但遲幾年又唔知點
入行差唔多一年,老底都兩萬。
開完packing隊落張枱度算唔算遞嘢?定算開嘢?
咁醫生又真係唔會落手拎嘅,通常實有scrub nurse拎個needle holder夾住先俾醫生

是但啦,總之就係半個runner,大把sales都識做架啦
有眼見到suture櫃咩名幾O架嘛有幾難
無巴打知道
以為行頭好窄
你地啲同事好大香水味
一出clinic就聞到

不過靚囡真係著數好多
見你靚囡sell得落力
我地轉下啲puff/SGLT2i/NOAC又真係冇乜所謂
大家開心
真係冇聽過
Distributor定廠?
你係 sell 醫生 定藥廠 ?
都係distributor,叫做咩都有得賣吓,靠OT 手套為生
呢啲唔洗跟case既bulk contract真係養肥好多sales
一旦拎到張單返黎就唔洗再點做
但下一轉bulk contract唔中就真係食得屎
點計佣法
想知開個貴嘅stent/coil你地抽到幾多
所以千祈唔好停滯不前
今年有數唔代表下年依然喺度
只能夠係咁開到新單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞