做medical sales既你,今年咩環境?

869 回覆
22 Like 232 Dislike
Sales主要係食commission+incentive
老細唔會加太多喺老底度
咁當好景/市道差/自己條數麻麻,最壞情況下計埋incentive bonus 會唔會有50k一個月到
所以睇personality,點解有人唔做sales做hardware/application係有原因唔係話個d人唔吹得,始終你要唔憎做個樣野
等同醫院好多wm位都空左
啲apn好多都驚上左位孭飛
老細長期比條你得老底既數你自然會做,唔好忘計爆數好和味
日日訓到12點先起身做幾粒鐘野收工定好撚大壓力成鳩日同大粒開會,哩d好睇人
頭一兩年難啲儲客都唔係咁快就做到
之前識人做A字頭個間 幾個月交唔到貨就GG左
對公司黎講你開唔到單就真係0生產力
邊行sales都係
無單開自然會被淘汰
讀bba入唔入到行
我都係
中學全理科 大學讀bba
基本上一定係請sci/engine/nurse底先
除非你本身份人真係好presentable咁都有機會
咁講啦 成個行業來睇真係話唔埋 要睇你賣咩product 件product本身勁唔勁 有d product 本身有cap 你點跑都唔會上到50k
唔清楚
不過我諗都算優勢
始終平時對開啲藥會熟啲
仲讀緊書
建唔建議take個sci做minor/2nd major
如果想入行
條路難行d 一開始可能搵住細公司 / distributor 捱下先

當年小弟文科出來 中三之後無讀過sci 今日仲叫開到飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞