做medical sales既你,今年咩環境?

869 回覆
22 Like 232 Dislike
係做邊款device ? 成日諗自己開咁多technical 問題好難搞
咁樣

訓吓街 最後做到富豪
反而想知藥regulatory affairs嗰市價係點

PS做左5年 得23k per month 全年average就25k per month

睇唔透點解高薪sales想轉back office
Fg RA都20k la不過RA好睇你係咪pharm 個價完全唔同
Surgical gloves GP 應該好低?而家咁多大陸貨
。。。

science jj炸 仲諗住今年跳嗰槽 開28K per month算

當然唔要拉average先有果隻
伏味極濃
唔好好好賣咩?
我都有諗過 不過自問冇咩料
做一兩年distributor,再搵廠會好行d 條路
巴打係咪無乜轉工 同埋做開mnc定distributor 差好遠㗎喎
大廠唔到數都有?
我覺得唔使浪費時間,fg直入大廠已經得,cv靚好多
利申我做親間間都大廠
我in人都in個做大廠既唔in個做distributor 啦
想做medical science liaison ,想無巴絲分享下
唔到數通常得底薪+車仔+Qualitative incentive,新仔唔到數唔會有3皮 (除非間廠個incentive plan好著數)
老sales 底薪都可以過3皮
我當年做左8年sales(8~9年前) 最後係35000底薪,而家d老sales老底4萬幾都唔出奇啦
fg入行做左2份好幾年嘅本地香港藥廠

依家就做contract-role mnc藥廠

唉 拎住嗰underpaid人工等完contract算囉
心臟起搏器好唔好做?
搵定其他mnc位 or 原本公司轉perm位囉
下份工起碼叫到20尾慢慢追返
都係唔見有人做market access
好睇彩數,大廠直接請當然好,但真係想試下哩行可以distributor先咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞