做medical sales既你,今年咩環境?

869 回覆
22 Like 232 Dislike
開線洗乜洗手呀
開無菌包裝野邊洗直接掂到件無菌野,有個packing 架嘛
同埋開下野真係好正常⋯⋯
如果做medical equipment sales, 新入行通常人工幾多?
利申 有sci degree, 依家做緊份工都有接觸過啲medical equipment
咁緊係唔止開最出面個包裝啦
上面講緊遞比醫生wor?
唔係就咁「櫈」件無菌嘢落kidney dish wor
點會唔會?
唔係 醫院d Clark同admin絕對西過大部分醫生
姑娘唔知
要睇公司規模、睇佢同你點樣deal, 睇你賣咩類型equipment 開頭有啲老底接近17~20k 頭都唔出奇
佢都係聽朋友講姐,朋友間少不免吹水鳩up,使咩認真
仆你地個街陣間個個睇到有survival bias 入到行不似預期

總之第一年入行唔好大諗頭 呢行係要時間 做做下就高人工 有廠就廠 越做越爽 咪見人糧單出10雞就覺得好好搵 一單煲234年好閒 要好搵去做保險 一定快過做sales

醫院啲文員勁撚臭串大牌
因為佢地做又36唔做又36
做邊個科 有時你唔入ot 跟住個醫生真係唔開你d野 得個吉
係咪supplement
有無60k個月
sales team真係個個都靚女
係醫院見啲女sales都著到好仁
好多consumables甚至device個packing已經設計到一邊sales/nurse可以揸住,只要開咗個packing,醫生可以直接拎/抆出嚟,件嘢全程由non sterile嘅sales nurse揸住,呢個practice 好常見

咁都唔叫遞嘢叫乜?
開線洗乜洗手呀
開無菌包裝野邊洗直接掂到件無菌野,有個packing 架嘛
同埋開下野真係好正常⋯⋯
咁緊係唔止開最出面個包裝啦
上面講緊遞比醫生wor?
唔係就咁「櫈」件無菌嘢落kidney dish wor
佢都係聽朋友講姐,朋友間少不免吹水鳩up,使咩認真
好多consumables甚至device個packing已經設計到一邊sales/nurse可以揸住,只要開咗個packing,醫生可以直接拎/抆出嚟,件嘢全程由non sterile嘅sales 或者nurse揸住,呢個practice 好常見

咁都唔叫遞嘢叫乜?
Medical 都算好做啦
樓主你主動D 加上比D 客溝,大把單你接啦
我之前有mpf喺hsbc,用app都係開唔到
結果落到分行,個職員叫我重新開個acc,唔好用返mpf個login勁弱智,唔明點解要咁
錯po sorry
你係醫生見到條毒撚都唔想理佢啦
入面啲人自我感覺良好咪得囉
Fg 入行難唔難?下年grad想做一年儲10萬左右學費過UK讀MLS會唔會太大想頭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞