做medical sales既你,今年咩環境?

869 回覆
22 Like 232 Dislike
唔係不嬲咁玩?個話事人鐘意開邊間就寫撚到張標得個間中到
sales佬講野你都信所以佢係你老細
做過廠你想轉去邊都得 你做細既要睇人面色為乜
其實除咗新藥都無咩好sell 就算新藥都已經有msl講到爛 sales最重要就係打下關係 拎下對家啲料 同埋做戰地記者報導下醫院實況 幫老細解釋下點解到數/唔到數
工作流程就係希望戲院快d有新戲上同天氣唔好咁閪
公司有冇list比

定自己搵
公司俾list 同 自己搵 無分別 香港咁細又集中 一野就行哂
咁新人就通常跑新開既門診醫生?
聽你地咁講 開得耐個D 醫生都比sales mark哂
應該唔到新人跟>?
但係GP易出數過HA
明白 唔該師兄
咪答左你唔洗做又唔信睇下幾多行家未訓知咩料啦
好難答你Wo,如果係有人走左,你接佢個位咪多數跟佢d單lo。其實條數幾多係你老細分配比你,咁你新做有客佢怕你搞唔掂咪可能唔比你住。如果開新headcount即係原有人數做唔掂,同佢計過大家夠comission食先會開個位嫁啦,全部新客叫新人做玩咩,你會唔會請個junior幫你開新市場
咁老細都係咁講 因為我條數到 佢條大數唔到
大昌行=distributor 建議你做番銀行啦 搵得多過藥sales , distributor 有機會要sell 埋d 狗屎垃圾 搵自己笨 做medical sales 都係想 懶 嘆 hea者
唔想咁衰,但聽唔少朋友話新請d人怪怪地大家知咩料
做老細真係難在分配target比d細,唔到數捽走你佢仲煩
Mindset 好無聊
師兄 想問依家新仔入行環境如何
一開始係咪會有人帶住
同埋同行/公司競爭大唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞