做medical sales既你,今年咩環境?

869 回覆
22 Like 232 Dislike
估到佢籠野啦
其實呢行一入行係唔係9成9都係接手同事啲單先?
成日都覺得對其他人有少少唔公平
做得好自然會比人吸左去左d高人工既地方
人地都係俾啲惡搞嘅你做
佢分分鐘要多謝返你轉頭
呢間公司預in 3次,其中2次要做ppt
我都諗緊做多幾份
睇你掂唔掂,麻麻地既分分鐘見多1 2輪
次次要整ppt 真係prep L 到on9
好似唔L洗返本身份工咁
一定要諗多路數搵$,知有行家揸Uber,教日文,大家一齊度下
真,JNJ出名Underpaid, 同埋香港Janssen公司生意同人工付出比例係全亞洲最高(公司付出少收獲大),做到幾億生意但得幾十個人(可以睇返IQVIA Data證明生意額,再除返每公司人頭)
唔多信會出高4成請人,個HR Head我都識,以佢性格同公司policy係唔會同而家d人差太遠,所以結論就係條友本身好低
無第二間啦
你班sales唔好再電話/交友app呃9人啦
冇話轉唔轉得返
睇你想要啲咩
有機會係其他行比唔到個價你
咁你得唔得先
其實要走實走到
有間japan MNC onco出16k
Ching唔識野可以唔出聲, 買藥要有牌先買到,合法既藥廠Sales唔會sell公眾嫁
好耐之前有offer好彩冇入

m記本身點會低
幾錯一年
可以咁講

通常都係同user嗰邊deal好然後寫份specific得嚟用字又general嘅spec嚟confirm user揀嗰隻product一定中標

但上次deal好嗰set嘢個spec俾procurement將啲Mandatory改哂做Desirable
嚇到我瀨屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞