買電視機 / 換電視機 集中討論區 (153)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
可能2000?
QD-OLED BT.2020 色域 高15-20%, 高光度下可以維持到
QD-OLED 斜睇冇偏色, WOLED 斜睇有少少偏藍
WOLED 高光度下色域會收窄, 因為受白色子像素沖淡
謝大哥解答
QD-OLED 長期顯示固定白色野, 會比W-OLED容易燒印, 因為顯示白色時3色RGB子像素要全開, 而W-OLED因為有白色子像素幫助, 不需要全開

係有環境光下, QD-OLED對比度下降幅度比W-OLED大, 如果全黑環境就兩者都沒有分別, 都係無限對比度
you are welcome
第一頁9成都係我寫
簡單黎講, A95L除左貴應該都冇野輸
A95太貴
好少會睇真bluray 片
最多都係Netflix Disney +
其實用c3 / a95L 係咪睇唔出咩分別?
最少光位有分別
Sony電視黎講算值,晶片同演算法值錢
即係a95L會睇到比較清晰影像?
佢預售送咁多野,其實都可接受
光位會更真實還原,另外夠光可以睇到更多暗部細節

清晰度就唔大分別
夠光係指環境光 定 部機入面亮度?
其實oled 機入亮度要唔要調最光?
部機光度

正常唔太需要調

另外睇HDR片光度會自動MAX
其實HDR10 已經係用REC. 2020
LG G3 得75%, A95L係91%
基本上係HDR影片已經有分別
不過去到DV 因為用左12bit色階同動態HDR, 分別會再明顯D
用咗nanoleaf 4D 睇電視雙眼舒服好多
唔再太光刺眼了

解決咗電視嗰邊牆冇燈嘅問題
除左個牆架 全部都無興趣
又要等4 5月減價 等到頸都長
其實3樣野都算易re-sale
同埋呢個係pre sale優惠,出左就應該會cut贈品同減少少價
今年起跳33k但起手送成萬蚊禮品,已經平過上年好多
其他牌子情況都差唔多
今年應該可以提早摸底入市
恭喜巴打有新玩具
有料
果到三樣野都預交收三次 仲要預人壓價 都唔知要放幾耐
Ps5同耳機會快啲 條生巴我估都要啲時間
想問可視距離係點決定?睇廠商好似近d,依個post都係,我大約得1。9米,3成睇新聞台,姐係1080?3成睇4k netflix 3成打ps4 pro, 想問55吋同65吋點選擇,另外有冇reference 參考?例如醫學會報告之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞