買電視機 / 換電視機 集中討論區 (153)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Samsung 55AU7700 行貨
$39XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約250nits

LG 55UQ8100PCB 行貨
$45XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x2, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
7. 光度約300nits
如果大約$4000 Budget
50寸, 係咪Samsung BU8100 最好?
主要都係airplay, netlfix 同睇波
唔該巴打
YES, 如果仲有貨
如果無嘅, 有冇咩其他推介?
點解55吋 Q70C仲貴過80 明明80係仲多野
我都想知~
LG 50UR8050PCB 行貨
$54XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen6 影像處理器
7. 光度約300nits
比最低價貴千幾買85K好似蝕左咁
除左呢兩部仲有邊部咁上下價位可以睇?
平時睇片多 小打機
LG 42C2 OLED

不過唔知仲有冇貨
睇片多一般唔大問題
如果想要55'' OLED LG既電視邊款會比較好? 唔介意舊款 BUDGET大約10k都OK
行貨冇咁平了,舊款已經轉哂
我見到隻OLED C2 55’ AV outlet做緊10k左右 有冇得諗?
有貨先算
啱啱買左Samsung S90C 扣埋贈品差唔多
而家用緊部Samsung 50” 想請教下如果之後換部60”個掛牆係咪又要再鑽過?
請教samsung 43Q60T
如果加sound bar 有咩建議🙏🏻
想請教一下如果本身已經有一對喇叭. 係唔係用佢駁電視都夠唔使點用 sound bar 都得? 如果係就唔要個 sound bar 減錢好過. 定係喇叭加 sound bar 一齊用仲好? thanks
$15k 內, 55” OLED, LG/SONY 行貨 應該點揀好? 謝謝
budget?

有冇位放subwoofer?
一對喇叭你聽歌就OK

睇戲要多聲道就唔OK

冇得一齊用
LG 55" OLED TV B3 OLED55B3PCA 行貨
$132XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN6 影像處理器
8. 光度高達750nits
9. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲
Thanks 巴打
唔該 step 巴 … 咁我一係將對喇叭留嚟駁電腦啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞