買電視機 / 換電視機 集中討論區 (153)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Thanks step巴
you are welcome
普通睇電視/Netflix/Viu,唔打機,會睇下波
Budget $6k樓下
本身諗住買Samsung BU8500
點知已經冇咗
想問有咩推介
50吋
電視距離坐位幾遠?
電視尺寸?
兩款基本一樣,只是新舊款

Samsung 50BU8100 行貨
$38XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約300nits

Samsung 50CU8100 行貨
$62XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約300nits
Step sir上個Po聽你介紹想房入邊部電視唔拉天線都睇到viu tvb77個啲台 去深水埗買左個試 不過都唔到 有無咩特別setting嫁?
冇咩特別設定,放近窗口

是否Eight?
我都唔知咩brand黎 似大陸野

叫左買EIGHT

我上佢淘寶到睇啲香港人又用到嫁喎
試下唔同位置

set好後先掃台
你住幾樓?
掃台個setting 到有2個
一個天線可以揀有線同無線
另一個就係可以揀數位同數位和模擬
應該要點揀?唔好意思
有線同無線都試下

數位
我見大鋪BU8100都好似冇了
應該要揀CU 8100
Thanks巴打
BU8000都可以
都唔得
我見無線佢掃台係由2x到69就停
關唔關事?因為好多香港台都係70打後
有線 數位
想平可以搵50AU7700, 雖然2021款, 不過平
A80L依期送PS5
有線佢冇得揀數位定係模擬 我見有線一路掃都係 一堆數字mhz咁掃緊
q95t好似有燒印
叫左***上來睇,師傅話甩coating,要成個mon換
55" 唔知貴唔貴?
唔知應唔應該換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞