買電視機 / 換電視機 集中討論區 (153)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Q95T 4年保養, 應該未過喎
想問吓呢排女子世界盃, 平時有係公司用電腦上網睇, 公司廢網速唔過
10 MB/s, 上網睇 Nowe, 畫汁靚, 啲波去得又順又滑, 唔想 chur 爆公司
個網速, 所以睇個陣都會較返 720p, 就算畫汁低咗, 但啲動作都係流暢
好似我地睇緊 60 fps 或者 60hz 咁既感覺 (其實我唔太知 60 fps / 60 hz
之間有咩分)

本身屋企電視用 Panasonic TH-48LZ1000H, 外插 google tv,
google tv 既 setting 已經係 4k 60hz, 電視都標示咗畫面係 4K 60hz,
但透過 Nowe app 睇返賽事精華, 見啲波去既時候好似扯住扯住咁,
普通地波都唔覺眼, 主要係大腳長傳急攻個吓, 見到個波係空中係去得
唔順, 閃閃爍爍咁扯住扯住咁, 咁諗住可能係 Nowe 個 apps 或者個賽事精華係咁

然後開始用第二個 apps 睇英超, 都係咁既情況......
兩者既情況, 似係睇緊 4K 25 / 30hz 咁既感覺

電視已經調較咗 AI 自動調節畫面, 但都係差緊小小咁既感覺
有冇巴打遇到以上問題
開IFC, INTELLIGENT FRAME CREATION
有開, 已開到最大設定
INTELLIGENT FRAME CREATION試下調低D
請問下LG 42寸OLED C2 陳列抵唔抵屌,見佢擺頂層都無乜點比人搞到
$4580 sor打漏價錢
調低啲
影個版面設定黎睇下~
3年保,買左2年,但保養唔包,師傅話計人為
就係咁先煩,換mon又唔係,唔換又唔係
你平時用清潔劑抺??
換mon要多少錢?
我今晚返去試吓調低啲先, 岩有 google 過, 好似開最大真係會有影響
唔知關唔關事
本身睇左年幾左右,個mon有d一點點唔知係乜,去左旺電買左支抹mon水,藍色既樣,都係出現一點點污漬先抹,抹左兩三次,跟住有一排,左下就有一撻印,過多排到中間有,平時睇唔覺,但係一睇白畫面或者熄電視就覺眼

換mon未知價錢,要等師傅上報,聽日會打俾我
平時是否有太陽曬住電視?
會拉窗簾,所以曬唔到
S90C vs G3 65 吋 點揀好
S90C 同G3差成三千五蚊

但S95C 同 S90C分別又唔係好大
定係S90C 77吋 用Gen 2 panel好?

利申外國巴
77S90C VS 65G3??
加多多少少系列
但係無得再加了
77S90C 頂盡
電視距離坐位幾遠
唔知個電腦節會唔會有OLED 電視機特價出售
大約3.5米
3.5米其實需要83-98吋
Budget 限制 即係要77s90C
YES
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞