(長文)媽媽揼咗妹妹啲遺物 (重酬徵3D繪圖高手)

837 回覆
3996 Like 145 Dislike
睇下相都開心
如果畫得吃力就睇相啦!唔好逼自己
好心痛樓主
樓主舊手機相片會唔會有set過auto upload上google photo呀,試下login入去搵下。

好明白樓主感受
因為我都當公仔係朋友
你唔想觸景傷情係你嘅事 可以dum咗樓豬d嘢咩
我都覺
同埋都想樓主moveon可能
加上老一脫唔識用語言表達自己真實感受
所以忍心dom咗佢地
其實天下母親 除左少數個案
有邊個呀媽送黑頭人唔會心如刀割
過咗幾多年都會痛
樓主唔好怪呀媽啦
樓主學識放手
想幫你但無嘢做到
如果你搵到公司/人接但未夠價
叫佢俾户口我入$500-1000幫你打大條數
咁就唔洗驚你洩露個人資料
雖然唔多 但心意無價
樓主,8 嗰隻豬會唔會似呢隻?
大概2000年左右喺廟街買,我呢隻大概15cm,但我記得佢起碼同一個樣有兩三種size,有一隻應該都大概25cm。

我可以畀更多資料,或送出呢隻公仔
(我唔多用連登,可能覆得慢)

我可以想像你嘅感受 我婆婆喺醫院過身,疫情時好難探訪,輾轉間佢有隻公仔喺醫院被當係有傳染性嘅醫學廢物揼咗 公仔有名,婆婆會幫佢換衫,當佢係孫咁。我知道之後都喊到收唔到聲,係後來有親人仲有收起一隻一樣嘅,再著返同一套衫,我先冇咁難過

介紹你可以搵啲復修毛公仔嘅舖頭幫手,就算佢哋整唔整到,佢哋都會比較熟悉公仔嘅物料等等。
舉例,去過一間叫Magic Lab,而家結咗業,但我之前有帶過公仔去嗰度整,佢哋好尊重啲公仔,真係好似睇醫生咁,會嗌公仔個名,舉例:「而家輪到啤啤熊~啤啤熊有咩唔舒服呀?」
佢哋識親戚以前做廠,又見到外國有訂製公仔服務,你可以留意一下。
https://blog.stheadline.com/article/detail/836753/%E6%B8%85%E6%BD%94%E7%BF%BB%E6%96%B0%E6%AF%9B%E5%85%AC%E4%BB%94-Magic-Lab%E6%8B%AF%E6%95%91-%E7%AB%A5%E4%BC%B4-%E7%A9%BF%E9%86%AB%E7%94%9F%E8%A2%8D-%E4%BF%AE%E6%89%8B%E8%A3%9C%E8%85%B3

仲有其他幾間都有做呢啲嘢,暫時搵到有 Ted Fix Studio。
Magic Lab (已結業):https://m.facebook.com/photo.php/?fbid=2497339187151852
Ted Fix Studio:https://www.tedfixstudio.com/

無論如何,希望你都保重,睇得出你好錫你妹妹,你都要好好錫住自己啊
仲有其他做公仔復修嘅ig:

dawn_toy_restoration

dr.sewbyarts4love
好明白樓主,我細個都俾呀媽丟咗幾隻好心愛嘅公仔,我果陣仲成日同佢地傾計。
大個咗有2隻揾得返同款買得返,有1,2 隻真係揾唔到😭而家都好掛住佢地
整返咁又點呀
你個閪腦永遠記住啲回憶咪得囉
攬撚住啲公仔過世咩
有病睇醫生啦,你阿妹見到你咁嘅閪樣都想行遠啲
多謝你嘅提議
我唔見咗嘅舊手機冇backup,但喺十幾年前嘅Nokia 6280手機(非智能手機)backup嗰度搵到一張公仔嘅相,成件事容易咗好多
真係好感激你 🙇🏻‍♂️
多謝你嘅心意 💞
我啱啱喺好舊嘅手機backup嗰度搵到一張相,裏面有唔少公仔嘅樣
成件事容易好多,我自己應該可以搞得掂
真係好感激你嘅心意! ! ! 🙇🏻‍♂️
多謝你嘅幫忙,但唔係呢隻豬仔
我啱啱喺好舊嘅手機搵到一張公仔嘅相,即時覺得人生充滿希望
TEDFIX我都去過,佢哋修復得好好

再次感激你嘅幫助 🙇🏻‍♂️💞
我啱啱喺電腦不斷睇唔同嘅file,喺一個十幾年前Nokia 6280手機(非智能手機)嘅backup搵到一張公仔嘅相,裏面有大部份我想整嘅公仔嘅樣
我即時覺得人生充滿希望,真係好開心呀
我諗成件事會容易好多喇

好多謝大家嘅熱心協助 🙇🏻‍♂️💞
所有有俾過幫助同建議嘅朋友,好感激你哋
尤其係「已被其他人使用」建議我搵啲backup 🙏🏻

(公仔編號請參考#496)
樓主可以問下呢個IG
佢可以免費幫你整公仔
Push
多謝你 🙇🏻‍♂️
多謝你 🙇🏻‍♂️
恭喜樓主搵得返舊相
祝樓主一家安好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞