(長文)媽媽揼咗妹妹啲遺物 (重酬徵3D繪圖高手)

837 回覆
3996 Like 145 Dislike
巴打 我係一個完全斷捨離唔到既人
不過之前屋企人離開 我都忍痛淨係keep 左一兩件佢成日着/戴住嘅物件 我留左手錶同冷帽同一件衫

每人紀念嘅野都唔一樣 純粹俾你參考下 祝你成功
後尾覺得
整返又係望住黎喊
無咗一樣都係諗住黎喊
存在過嘅人唔會了無痕跡
唔好話唔見咗,係有心掉都掉唔哂
每去一個地方著一件衫都有記憶
學習咗放一個人係心入面珍惜,唔係拎住一件舊物去為難自己
係心入面留俾一個人嘅位置先係永遠都掉唔走嘅禮物

所以唔要二手唔出奇
但無圖連文字都無呢下真係搞唔掂
有小小感動
不過人都走左
放低吧
真啊
Backup哂嘅係好驚無咗,但其實從來都唔敢睇
我諗去到後來真係接受哂消化哂係可以嘅
樓主
就算比你整到隻一模一樣嘅
個隻都唔係真實同你同妹妹相處過個隻
佢只係代替品 冇記憶冇靈魂
Move on 啦!加油🫂
希望你同counselors 傾下
長期咁樣會抑鬱
樓主不如等個客出埋details. 再開過個po好d
睇完打左個冷陣,覺得小癲,竟然係想整返公仔而唔係妹妹
我陪住瞓隻熊啤啤係著住我親手整嘅衫
妹妹仲有無咩 公仔/衫/物品
不如用佢留低嘅嘢整一隻新啦
巴打辛苦晒
的確二手真係冇咗個意義

原本個殼既折舊好似係時間同經歷既痕跡咁
我當時又真係拎住個新既上手先感受到呢樣野

所以對你黎講
自制3D printing等於重建一個新既信物去記憶呢件事?
如果咁講我又忽然理解到呢個做法

但點講都好
樓主喺回覆對3D model既迫切性
以及對原公仔缺乏描述, 以及對其他制作方案(e.g.手作定制)既嗰種不感興趣態度
我喺嗰度依然感受到好強烈既不協調感

樓主可以問下嚟間
畀張相佢 就可以叫店主/DIY相入面嘅公仔
希望幫到你還原 有個念想都好
無論係真定大話
都好令人傷心
電影橋段黎講媽媽就係凶手
或者一直隱瞞緊真相
好明白樓主嘅感受
因為我都視公仔係我命根
彷彿每一個都有生命 有各自嘅性格人設
唔見咗佢地真係會好自責
但都唔好忽視自己嘅負面情緒不斷放大

或許要學習慢慢釋懷 好好放下
當然希望你可以揾得翻

妹妹有你同媽媽一直嘅掛念
在天之靈得以安息 佢都希望你地一家好好咁生活架
推到樓主回覆
唔理真定假都好, 呢個post 令我諗起呢首歌

https://youtu.be/wnYegdkTbFk

林振強填詞, 紀念佢細妹

可惜天要作弄 要把她奪去 遺留空虛
我將眼淚寄笛聲裡 直至來日再會時

幾有鋼鍊番外篇feel
幫推
真係咁想搵返啲公仔
但連相簿嗰兩張相都唔即時UPLOAD 上嚟
第5個點
唔知點解我覺得似係自己畫唔到 跟住搵人幫做job reference
然後拎job reference去見工

類似以前讀U唔識做/唔想做份功課 然後請槍
不過太低手
好難
佢目的係要3D model, 唔係要隻公仔
佢一post相之後就算全香港都搵唔到同款公仔
去淘寶整過隻都唔洗2k
但無論如何, 都係唔係需要3D model就解決到
咁樓主就好難再自圓其說落去點解要3D model
咁諗 d動物去咗陪你妹妹啫 你都仲有就ok啦 一人玩一d
樓豬好多CM都係選擇性回覆
e.g.好多人同佢講"就算整返 都唔係原本個隻" 等等
佢覆個d大部份都係關3D model事既
其他個d都唔係佢重點
樓豬有圖有相我有信心可以100%還原到,自家有埋3D Printer可以淨係幫你Print幾隻上埋色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞