[Enjoy the summer break] F1 2023 比利時站 賽後討論區

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
兒子生性病大頭倍感安慰
零機會啦 根本上就冇料
鬥兩年丹麥F4 兩年都係揸住架F4車跑輸比F5
轉玩W Series 18個人入面得第14名
即係連女車手既頂級水平都未有
今年已經轉哂去玩啲非主流比賽
Euroformula Open(6個full-time車手入面排第5)
F2000 Italian Formula Trophy(佢係Super Formula Class但比Platinum Class既禁住嚟打)
Austria Formula 3 Cup(揸住架最新型號都跑唔贏人地啲舊款)
大家算俾面兒子, 大頭9次入頭5, 兒子好似先得1次, 你睇下隔離個主席, 場場都俾大家鬧到隻狗咁
老老實實,真心好想有個女車手夠料上
剩係sponsor拉花 ,Dior YSL SKII呢啲
型到仆街
搵到窿路平價買nowe day pass
一睇就返唔到轉頭
4k唔窒仲可以聽丹尼爾旁述
主席柒在自炒到俾人睇到塊底板
佢正正經經入下Q3 上 podium 應該無人話佢
Dutch站賽道有咩特色?啲人成日講高速彎、中速彎多,點影響賽車?Red Bull、老麥架車呢站有無優勢?
Alpine成日換management搞到而家咁 廠隊嚟講真係好唔掂吓
https://www.youtube.com/watch?v=FeIBbxMcmI4&ab_channel=THERACE
純粹以grip嚟講,高速彎要求aerodynamic grip(DF) > mechanic grip而低速彎mechanical grip > aero grip。原因係Down force 同速度二次方成正比。

而中速彎要a bit of everything 講求balance。控制down force over drag嘅比例,用大尾翼係可以比多DF但係就唔夠人快。之後就要睇車底Venturi tunnel嘅效率,睇下吸力有幾大。

Mechanical grip就取決於tyre wear, suspension geometry, 防傾桿軟硬,diff locking,brake bias等等
唔計今場spa紅牛Q好似冇以前黑平贏其他車隊幾廿個馬位
真接拎保子同Checo 用Q排名比好似有啲harsh嘅
以前平保子就算輸半秒都可能P2 P3
而家輸半秒就可能P10
岩岩場sprint 睇到max 要第2圈先入pit 換inter
原因係RB 係頭位pit,驚換完個時太多車入pit release 唔到

我又上網睇返
見到pit location 係上年construction 排名順序黎
但頭定尾數起係contraction #1決定

所以想問吓
最近pit entry 有咩好處?
勁車隊唔係應該多數會領跑
咁咪好似sprint 咁如果多車一齊pit
應該揀近pit exit 會好d 咩?
正Q max 贏P2 0.82s 嫁都
SQ 係d 乾濕問題緊張d 唓應該
主席今季直程係差架啦
Q交唔到貨 有時Q3都入唔到
淨係講今場你第一個圈p1都可以咁快比p6起步嘅max追過哂
最後仲要甩開咁多
我就係話spa 紅牛太勁唔計
你睇下其他站正Q
近幾場韋少都係贏好少
平會贏咁少咩
今次個勢好似係Q d時間越嚟越pack,正賽就火星車。

3大隊好似今年都多左情況有一個會入唔到Q3。咁不過主席連幾場入唔到Q3就無得講
話開有條路,今站sprint俾咸蛇tap完都好多人有理無理話左廢先,但個下好明顯有damage啦
Rb/Max依家都越黎越偏向race pace

咩位置起跑最尾咪又上返p1 最緊要起步順利唔好炒

依家快到pit lane start都可能上返p1
其實成個法國既汽車工業都好唔掂啦
依家max或者大牛係Q已經是旦咁嘅款, 咁跑Q唔叻嘅主席就更頭痕

F1話依家max平左大頭個最多唔同位置起步而贏車個記錄,遲d無野做應該會刷埋佢
冇官方認證既講法
但坊間既講法點解會揀由pit entry起計既第一格
1. 如果架車有damage 可以最快更換 唔洗碌哂成個pitlane先換到
2. 扭入第一格比其他格 係可以扭少啲軚
3. 通常第一格車房會比其他車房大
F3有分再講
其他場唔知
Spa一定得
兒子最忠實嘅fans 都係職業兒子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞