[I/A]Pokemon Masters EX (128)| 寵物小精靈★伽勒爾邪惡組織篇揭幕/會長秘書新陰謀★

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
下,水統一唔係你用水屬角先會有乘數得分倍率咩?
對面咩弱點都好,你都一定係用水角打先高分喎
跨屬係講緊你用隻寵唔係剋佢主題個屬,姐係唔係水屬。唔係講緊你用嘅招喎
姐係水統一你用比卡超,呢啲叫跨屬

而你用得跨屬怪,每用一隻分數就少一節喎
上面都係用3隻同屬做準
我諗跨屬嘅意思係 以對方非弱點屬性嘅拍組迎戰
舉例之前水屬性活動 對方嘅怪全部都唔係弱水(弱草/毒etc)
所以我以水屬性迎戰等於跨屬
而唔係refer緊用其他屬性拍組打水屬性活動
有koko雷zone但無雙超都係打唔郁神奧豐緣
跨屬一向都講效果絕佳呢點㗎啦
即係你覺得尼多王打弱鋼又算跨屬?
呢個算係例外
dena假設咗玩家最少有一隻pika
3周年後調高晒所有弱電關難度

不過我諗斑馬+koko+上面剋屬3寶都應該打得郁嘅
不嬲計最初個拍招屬喎?
你最多話尼多王可以輕鬆跨鋼毒屬姐
同埋如果出鋼統一你用尼多王點樣唔係跨屬
無分加架喎?
N都打唔郁
咁誇張
下星期有弱電,可以試試
尼多王打弱水好廢但打弱鋼好勁
咁佢跨屬能力算高定低?

跨屬嘅相反係剋屬
你應該知個「剋」字係點解㗎可?

對面弱草弱蟲弱地
因為活動有水屬分數加乘
你派三隻水屬上去就係「剋屬」?

下次無水屬分數加乘
你再派返呢三隻水屬上去就係「跨屬」?

咁d 寵嘅跨屬能力咪好飄忽?
對面弱鋼
你拎招鋼max車落去就係叫剋屬
連呢個位都有爭議??
無,車落去嗰下係剋屬。
但你如果用尼多王開拍嗰下又唔剋了
所以我理解係用同弱屬logo唔同嘅打手成件事本身就係跨屬
所以跨屬能力高=打任何弱屬logo都輕鬆
低=靠絕佳傷害上昇先打得出高輸出
尼多王個case 跨毒鋼先有優勢就係跨屬能力低
下星期試下koko + 斑馬+ 長毛狗睇下點
但斑馬上buff搞勁耐
咁點解你會覺得用水屬去打非弱水嘅寵又會係剋屬?
正解
神奧好似弱特防
8月8日 大叻
今次封信都有講8月頭就有下封信
冇期望就冇失望
8月8大叻只會講朱紫dlc同sleep
仲有unite
pd最近都留好少時間畀masters
上年都係得十幾秒白銀山再加幾句廢話
今次應該係主力sell sv參戰, 加少少周年hints就完
唔會有新content
咪住先
我一路講緊如果出屬性統一
不論點都係用返嗰隻屬嘅寵。
水就一定用水,不論有無其他屬打點都好。
而呢到跨屬係講緊你唔用水屬寵(水logo)打水統一呢個行為會令你拎少一節分數。例如官方twitter個カナちゃん咁用比卡超打水統一,得兩萬八分
呢個行為嘅相反,係用返水屬打,姐係正常咁打,唔係剋屬ok??
同埋人地樓上兩個一路講緊精冠,跨屬剋屬呢啲terms都係講緊精冠 你無啦啦又拎左跨屬個terms黎講得分賽,咁我咪以為你講緊好似精冠咁用其他屬(logo)嘅怪跨過自己個屬性(logo)入去打囉。姐係用比卡超打弱毒2500呀。
原來你又唔係喎,你講緊水屬怪開水屬技打水統一(非水弱點)係跨屬,打點多嘅怪係跨屬能力高
我真係唔敢直視隻千面避役。

拿,你又係水 對面又係水,我咪諗囉,同屬黎喎,點跨?
跨嘅相反應該唔係剋,但剋嘅相反係唔剋,唔會係跨
到而家都唔知仲有無get錯你,真係好L亂
非剋屬就係跨屬
至少以我理解, 上次水score活動5場都係跨屬打
Ok
但學左咁多年中文我接受唔到
精冠就跨過屬性logo啦
真心唔知得分賽呢個跨係點跨,跨去邊
睇死dena唔肯開BP彩券ex
唔鍾意個term可以試吓跟外國叫法
英語圈 off type
日語圈 等倍
跨屬咪就係少兩倍輸出 咁簡單都有得嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞