買電視機 / 換電視機 集中討論區 (150)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
btw, 我都想講下我隻Q800B 都幾常一開機就delay慢過電視好多
成日都要熄左soundbar開多次
仲試過一次開左都冇聲, 要斷電先搞返掂, 嚇9死我
想搵入門級電視
Q60C/Q61C 係咪唔值得買?
好似咩function 都無咁,又無dobly
想問下32吋電視最好係咪Samsung the frame?
斷完電 就完全康復?
LG咪有DV
2萬幾
外國巴?

A85K未聽過
其實可能係Sony問題

上左新firmware未
一早上左
三星一向全線冇DV

睇需要囉

Q60C/Q61C行貨現在個價係唔值得買
斷完電就有返聲,但係唔同步都係間唔耐就有
LG配Samsung Soundbar唔覺有問題
轉咗LG C2
OLED 真係兩個世界
恭喜巴打
Lg b1

有時睇啲比較黑既畫面 會有少少noise加色塊既感覺

係咪片源差/部機唔夠勁去做好local dimming(?)
更新FIRMWARE
平滑漸層 開 高少少

亦都有機會片源差

OLED有827萬local dimming, 唔會唔夠力控制, 因為唔係背光系統, 係自發光
又想請教下大家,啲電線係點樣收納?岩岩裝好電視同生巴,電視底成堆線大家係紮埋一柱定點
我都唔係成日有事
不過轉去pc 輸入通常都唔同步
要熄soundbar 再開
定期更新firmware
同埋間唔中,部電視熄左,個soundbar 都會突然著左,但又入左mute
仲以為有鬼
其實SONY夾機本身不是太友善, 就算夾自家SOUNDBAR都係, 始終日本寫軟件係弱
LG, SAMSUNG反而冇咩野
SAMSUNG SOUNDBAR經常有FIRMWARE更新, 如果你有裝SMARTTHINGS可以幫SOUNDBAR連WIFI, 佢會自己更新
都唔係成日有
三星好似1個FIRMWARE比哂成條LINE, 所以成日有更新
平均2個月左右1次
最新係1010 Jan 09. 2023
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞