買電視機 / 換電視機 集中討論區 (150)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
有時見啲兩大鋪頭 啲tune 色好奇怪
好明顯有啲淡 有啲好飽和 有啲特別紅 跟本信唔過真實係未咁
設定亂,求其搞
巴打已經看透世事
不過我見avlife 就比較無咁誇張 就算 oled ips 佢一上一下放 個ips 色水唔會太誇張地爛

睇來大家都無推薦錯依間
IPS色水本身冇問題,係衰漏光
係 啲黑位比較 oled 完勝
做鋪頭demo 機老實出結果好緊要
太古APITA 係買C2先有?
或是其他都可以
因搵唔到商場優質有講
55" 買A95k 抵唔抵屌,用黎打PS5 Xbox.

會睇Netflix
老實講一般睇電視 IPS 嘅黑位係完全冇問題
唔好長期長時間打機就ok
Mini LED背光電視咪又係LCD, 畫面濛濛灰灰

唔係大範圍黑位,Mini LED都係搞唔掂

仲未計動態清晰度,同立體感OLED贏幾條街
眼殘咪唔使OLED
知唔知咩叫HDR
無限對比度令暗位暗得有層次同細節
日光場景一樣要靠黑位營造立體感
我依家打隻FF16每分每秒都係HDR based, 畫面正到出汁
你慢慢日日睇撚住啲4K demo片la
OLED依家冇以前咁易燒, 5年後有問題咪換過部
講到LED 好似唔會壞咁
畫汁上就係OLED 係頂點, LED冇得鬥, 完
想問水貨係咪除左盛……澤都唔推第二間
50” 筆直6k係咪都係揀Sony KD-50X85K好?
見你話會轉款 係咪6k買唔到喇
搵到貨就ok
其他鋪冇幫襯,視察過,冇意見
嚟緊放假去搵搵 唔該巴打
唔係嘅
大部分畫面點都會有d暗位
LCD暗位太光 睇落冇層次
特別係hdr content
其實OLED電視都出左10年, 基本上已經成熟
燒印問題係永遠都解決唔到, 有機物料就係會衰退
黑位夠黑, 白位夠光, 立體感同對比度先至出到黎
OLED係有BLACK CRUSH問題, 不過MINI LED背光系統都一樣有
高畫質享受5-6年再換機我覺得可接受, OLED價錢又不斷下降
係MICRO LED量產到之前OLED係暫時最好, 細畫面白光度算追到上黎
早買早享受
同埋LCD mini led都係冇pixel dimming
少少像素要光 都要著晒成個local dimming zone 搞到有污染
TV算法好似會調整black level盡量避開OLED black crush
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞