買電視機 / 換電視機 集中討論區 (150)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想問下大家
Samsung s95B 65吋
$18000左右抵唔抵?

有冇其他65’ model 好 ?

Thx thx
可以
中國生產就應該係TCL
LX800H仲係馬拉
Sony v6.7240
優點及改良

推出 ECO 儀表板
移除輸入選擇、快速設定和電視選單的某些語音指令
在電視使用者介面中擴充支援的長條喇叭型號之整合
改良電視的一般性能

有冇伏
55x90k 冇哂貨 ,有冇巴打知咁上下價錢質素 有咩可以揀
如果s95B vs a95k
Step兄會點揀 ?
🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
A95K
逃生門已關,太遲
55QN85B

55QN95B

不過應該都冇貨
Samsung 55QN85C 行貨
$119XX
1. 120hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度高(80000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. MINI-LED背光系統, 576個分區控制MINI-LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度高達1100nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
唔會啦
而家嘅oled panel好成熟
Switch oled一出完好多YouTuber都有試長著一個畫面24x7幾年到今日都好似得好淡印
仲要隔一陣播其他嘢就冇事
其實LCD用好耐一樣有機會背光/panel都會有損耗會有「印」
2023仲講oled燒印好on9
連電腦Mon都開始轉用oled
等我問問先 唔該哂
認同
想請教下1.5m係咪揀55吋?
b2同x85k比較邊個好D?
YES
B2秒殺X85K
睇過OLED畫質就回不了頭
搵下有冇LG 55B2 OLED
屋企部電視機一向同soundbar 都係靠e A R C傳送音效
一年之前突然間唔得 變咗用Wi-Fi連接聲音
唔知點樣依幾日突然間又冇事
終於可以行返Dolby atmos earc
係咪Samsung 的sound bar?
我有時都會唔見左個HDMI Arc
得返Wifi 連
但轉頭開關下 又出現返
好似係撞ARC 問題

但我係過左一年先冇事
LG 宜家用緊 有時大細聲,有D驚

想要番有Dolby Vision

其實三叔冇Dolby Vision,睇disney imax 會唔會用唔盡
終於買左部UB450, 有dolby vision係唔同D
想問下55 QN95C 行貨賣幾錢
可能週年生左日 成熟成長左

差成千二蚊應該點揀,落去睇過 display 對比85K啲色好淡好奇怪
唔知係 display setting 問題定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞