OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
去外面讀書已經唔係咩有錢仔
好多都係外國住過一陣子
唉 睇越多就越質疑自己 話移民嘅係我 所以有份壓力係身 嚟啲情緒都唔敢搵另一半講 因為佢更加home sick

有時會諗不如算鳩數啦 但係永遠諗到下一代嘅問題 都係唯有頂落去
我自細響呢邊長大,講真,好多同學真係諗住得過且過,冇嘢緊要得過佢今晚有Hockey睇 我唔可以話佢哋爛泥扶唔上壁,不過遇到太多人,你要佢稍微付出時間同體力做少少嘢就好似殺咗佢咁。如果佢係秒秒幾十萬上落,OK我明白唔打擾人發達,但呢班人根本返工後冇嘢做,hea吓又一日。叫佢進修,一定No啦,叫佢帶個爐出嚟BBQ,都可以嫌煩,最好有人帶曬嘢整埋俾佢哋嚟到就食,食完就走。搞親Gathering次次都係拖拖拉拉要其他人負責曬做搞手,到最後果刻睇吓佢哋係咪咁啱有Mood有時間就出席。試過搵人合作搞吓話劇、整吓遊戲、畫吓嘢甚至Jam吓歌,哇慘過問人借錢!
信佢死得啦
溫哥華過Patterson一樣計2個zones
一樣價錢無端白事行多咗路
不如跳閘仲實際
Victoria 同Vancouver 差唔多貴架咋
去開Burnaby 會試吓,你鐘意台灣嘢,去開Richmond去帝國中心foodcourt 雲頂 $14鹽酥雞飯,有大量配菜,夠三女仔食,又係窮人恩物,同埋對面有占士叻煲仔飯食都OK。
我明呀,我另一半都係咁,三朝唔埋兩日就話d朋友同屋企人響香港,響呢邊冇人冇物。叫佢主動少少出去識吓人啦,有朋友嚟咗幾個月已經識到班香港人朋友,出去Camping去玩啦,結果我另一半話佢冇興趣出去識人。日日就響屋企煮嘢做家務..... 嚟到一個新地方,究竟生活好唔好,好大程度係睇呢願唔願意踏出去。日日匿響度埋怨話冇香港好,咩都冇做過坐響度根本唔會有任何改變。
帝國中心個Food Court真心冇試過,搵次試試先。

如果話臺灣嘢嘅話,Burnaby Royal Oak夾Rumble有間臺灣嘢叫Sasaya,一個臺灣便當$9,我3年前返嚟果陣$7.50,好好食好抵
正常肯讀書入Ubc/Ut都唔難
真心咁樣退休後夠唔夠錢生活
Same 不過自問我都有好多不足嘅 我本人social都係垃圾

雖然25個個都話後生 但係四五年後拎完citizenship再走 成個life planning又會亂曬 有時安慰自己唯有諗 加拿大護照>五年係香港可以賺到嘅錢

Anyway thanks a lot
一齊頂硬上啦
我地依代人好慘
講真有邊個真係想走
唯一可以做既就係改變自己心態
大愚若智 有時真係好想做隻港豬
政府有福利照住,可能過得比較一般,但係唔洗訓街
係到講想做港豬隨時比人屌
宜家香港只有合埋把口dup 低頭搵錢
真正嘅港豬係唔怕屌的
所以係到諗如果唔走都無用
因為香港既環境都真係變晒
所以我翻工會坐巴士去Joyce station 都唔會坐個間129去Peterson station
全L部外國都有,而且只會更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞