OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
外國治安肯定無香港咁好嫁啦 同埋外國都有白卡 白卡起上嚟唔係拎刀係拎炮 啲人係nice啲 但罪犯肯定多啲 自己小心囉

https://tw.news.yahoo.com/加拿大驚傳10死隨機殺人-加國過去30年大規模殺人案整理-023044563.html
打飛機第一
香港真係無香港人講到咁特別
年半貨仔 牌點都要考過 係睇下跟邊個province去考nclex
介唔介意講帶住幾錢過去
Mental真係唔識 nnas就一年 而且其他organization 都可以 我就整埋wes 兩三個星期就出report

份工多數冇local experience都唔請 但係係香港有medical field background就會有機請 我份工係睇間公司係邊到搵到客 可以係醫院 senior center home 咩都有
你都加油
我同事係Calgary 長大,以前去Surrey 住同工作,回流大半年頂唔住又返左黎。
佢話Cal 難搵工 ($25 up), 物價又唔係特別平,所以都係要走人
我帶左三十萬 另一半都咁上下 預係俾過渡時期用 買樓錢就另計

臨走前一年賣左八成AL每月再俾老母一皮野 香港真係易啲儲錢
香港做護士做滿3年仲有十萬獎金 計番條數真係差好遠
係香港人成日都要住市中心姐
你肯去suburb會容易好多架
好多同學都係咁啦,真係唔明白點解香港人講到咁難
有D同學我覺得好難買到屋都買到
你係自學直接考NNAS定有上一年postgrad program先考?會唔會覺得好難?
留名
其實就係無錢同無朋友囉 無錢而去加拿大嗰啲 辛苦過係香港 你仲要佢地識新朋友/搵娛樂 打飛機都無心機啦
Nnas係evaluation黎 個nclex係美國試 聽話4個月到半年prepare
香港人太多,有時enjoy 唔到,做乜都迫一餐排餐懵。

呢到無人上黎,可以一日只係見到幾個人,即使熱門地方都唔會排到絶望。
計下條數睇睇
全部specialty都放4放5
定病房咋
樓主做護士點會買唔到樓
係喎戇鳩咗 點都好祝樓主一路順風順利pass到 加油!
2個護士,22歲grad 5年內買樓結婚無難度。
因為要靠owp去嘅大部分本身係加拿大都無人無物嫁啦
同埋都係出嚟做嘢無耐 無咩錢 去到加拿大咩都要重頭開始 搵少咗洗多咗 好多野又要適應 又無朋友 誤咩鬼樂啊 無錢無精力無朋友
小弟響溫哥華長大,住咗幾十年,分享少少嘢希望可以幫到手

交通:日常返工出去常用公共交通的話,最好都係買Pass搭。尤其係讀緊專上學院嘅學生Pass,一個月真係慳好多。你甚至可以將學生Pass(U Pass)同Compass Card(八達通)Link埋,一張卡搞掂曬。詳情篤入https://www.translink.ca/transit-fares/u-pass-bc 可以搵到。另外,Skytrain方面,其實個系統好低能,一旦跨區就算只係一個站都要俾貴d錢,所以有時由溫哥華去Metrotown,我會早一個站響Patterson落車,一條直路其實只係行十分鐘就到Metrotown,中間仲會經過Crystal Mall同Burnaby圖書館,好方便又唔係食佢多一個區嘅收費。

食飯方面:呢個係死穴嚟,溫哥華本身稅要成12%,再加上出去食飯硬食要俾貼士15%,換句話出去食飯平白無辜要俾多27%。最大問題係,呢邊飲食業長年都認爲貼士係老奉要俾,原因係老細出份糧唔夠,所以要個客俾。已經有好多人屌過人工唔夠應該去嘈老細,做乜要我額外硬食額外俾Tips?最攞命係呢股俾Tips風氣連買外賣冇任何service都照樣要你俾,甚至有d零售店鋪都搏大霧拍卡俾錢時候順手要你俾Tips。所以我會建議,手緊嘅話食飯真係儘量自己煮,頂多買外賣算啦。至於你話冇兩餸飯,我估你只係唔知響邊度搵啫。其實溫哥華嘅兩餸飯歷史仲耐過香港,90年代初期已經有!要食兩餸飯,可以列治文區首選Richmond Public Market,$10~$12已經塞滿曬個飯盒,係頂蓋到爆出嚟果隻。溫哥華區的話,去Victoria夾41街權記,果間嘢連鬼佬都識嚟買兩餸飯,歷史悠久。再唔係嘅,行入商場Food Court嘅Bourbon Street Grill,間嘢其實都係做兩餸飯,特別推介佢哋個Bourbon Pork,基本上就係用波本酒嚟整叉燒,另外個Mango Chicken個玩法類似西檸雞,但轉咗用芒果整,呢兩個餸勁好食,我有時候甚至齋叫餸($14),買返屋企自己洗個米就食得,一盒餸可以食幾餐,根本唔洗搞到要$18一餐咁貴。
你叫好啦 轉到就等如有工做 我有frd轉到都比人downgrade 由做工程變做物管
大統華咪有雙餸飯
多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞