OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
你好多年冇返過嚟,抑或冇睇單?

俾埋政府網頁你睇
https://www2.gov.bc.ca/gov/content/taxes
咩料呀 衝出黎柒
係咪冇人同你出街食過飯呀

用番你提供既政府網 就有寫餐廳唔洗收PST

你自己Google image下keyword "Vancouver restaurant receipt"

都廢事再講落去
Lm

你究竟想點姐?
五眼稅重,係更難上車
不過,人地福利好,又唔洗一定要買樓
我黎咗就快一年溫哥華,不過我揀咗租係非華人區,租個2房basement大概2/5人工,好彩本身自己都摺,亦都無主動去識人既欲望,反而仲享受自己一個人。

依家覺得最舒服就係放工好早,行路一陣就返到屋企,有大把時間自己慢慢煮野食、打下機、做運動。諗返係香港放工之後真係無咁既精神。

至於未來,好取決於絲打你地係咪要生小朋友,我就剩係想等將來屋企人老咗可以過黎,朋友或者佢地將來既小朋友有需要黎亦有個照應。我自己就想養隻貓舒舒服服就夠。
打稅…..
Pay cut + 重稅 + 樓價、消費唔平
只係得養車平
小學數學題,收你0.03 或 0.00蚊稅,咁應課稅商品價值係幾多?
0.03 係嗰$0.25 plastic cup 嗰12% PST .

發覺喺溫哥華住咗好多年既人唔少都唔知個dine in 食物唔收 PST.

住加拿大理財第一步首先要知道稅點計,sales tax 同income tax都好。
條友真係9up 多過呼吸 仲要貼多三張相出黎自打嘴巴
睇番佢之前既回覆,講咩早一個站係Patterson 落車行去Metrotown可以慳一個zone 既錢
明明 Patterson 同 Metrotown 同一個zone 同一個收費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞