OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
我反而覺得移左民舒服好多,可能我住呢到人少,周圍去camping 行山不知幾爽。有時睇youtube 見到香港咁多人咁迫又熱就唔想返香港。雖然開頭係會掛住香港,但落一落溫哥華一轉就唔想返香港啦!
你都係黎左半年,仲要係溫哥華,好快慣架啦
又唔覺wor
外國咁好點解會有人選擇回流
5% 係GST(貨品及服務銷售稅),另外仲有7%係省稅,所以加埋合共12%
有人?有幾個人?
TG同Discord堅係難識人
我入過d群好多都係響度傾貓狗咖啡行山,真係吹水嘅冇幾個
半年前我同幾個朋友搞咗個Discord
俾移居加拿大嘅朋友分享一下插畫、音樂、手工藝、小說之類嘅創作嘢
希望起碼都叫有個主題,順帶有人搞市集之類可以互撐
結果係就係有成百人加入,有人整遊戲,有人拍YouTube
但都係冇人吹水....
傾計分享吓自己嘅作品都難,更何況話識嚟做朋友
咁確認移民嘅又有幾多人
至少我係回流一份子
移民嘅以「十萬」計

回流嘅有個特徵:廢。

睇吓果件「真心活」
各人睇法不一,有人想搵錢想工作有挑戰性咪返香港
97 回流夠有以萬計,只係垃圾19 年後少咗
Harrison Hot Spring係好靚,我今年一月同三月去過兩次,一月嘅時候明明好凍,應該係泡溫泉嘅旺季,結果Harrison個小鎮9成鋪頭係休業中,原因只係得Harrison Hot Spring Resort一間有溫泉水嘅使用權(俾大陸人買咗果間),其他酒店全部冇溫泉水用,就算有泳池都只不過係普通水池

其實原本小鎮係有個公共溫泉,但COVID之後就關閉咗,一直到舊年9月重開,個地方完全冇管理,求其搵幾個男仔睇住冇人浸死就算。我一月去嘅時候就係泡個公共溫泉,成個池底剝落,一層白色唔知乜響池底浮浮吓,翹住隻腳,d溫泉水唔乾淨就一定架啦,更衣室更加係冇人打掃,一陣霉味,馬桶都唔知有冇洗過,一陣壓味。呢個公共溫泉每日只係開黃昏果幾個鐘頭,但咁環境都收你入場費十幾蚊。我見到咁情況走去同d當地居民同埋餐廳老細傾計,但個個都話小鎮d官員冇爲佢哋爭取過d乜,個大陸人買溫泉酒店嘅時候所 有人都話要攞番個溫泉使用權,俾整個小鎮發展,但結果政府都係冇介入

後來我三月再去,可能因爲太多人嘈嘅關係,個公共溫泉話關閉維修,唯一唔洗俾錢Harrison Hot Spring Resort(大陸人果間)又泡到溫泉嘅方法就係直接走去泉眼位置。d居民話有「人」睇唔過眼間Resort獨霸泉水,響泉眼位置自己一手一腳用石頭同木頭整咗個天然溫泉。俾少少相大家睇。

我三月果次浸咗一陣個天然泉,正過個公共溫泉甚至係個Resort好多倍,d水係泉眼降溫後流入個池,好明顯整果個人真係識嘢,d水好清溫度啱啱好,拍得住去日本。可惜,呢個池係私下搭建,Resort方面一定唔俾佢一直響度,所以d居民都話整果個人係夜晚摸黑走嚟通頂開工整,但之後應該又會俾酒店拆除..... 住溫哥華嘅朋友,趁呢個禮拜天氣涼,不妨去碰碰運氣,睇吓個泉眼嘅私家池仲響唔響度
又一個唔check單
另一半做咩?
我覺得係因為好多人黎加拿大都係大班朋友黎,佢地唔需要朋友,仲有有主題嘅group 自己吹水都幾黑人憎,我自己都唔會咁做

我就好彩有時同唔識香港人傾計,最後拎聯絡出黎玩咗一兩次
我有去過resort ,好殘舊,同各樣設計都好差

建議無謂嘥錢去
加油💪🏻
巴打,我追故追曬你啲留言,返黎覆你呢個

大財團同中國先係我覺得呢個,多倫多周圍都係gong

我就無人無物咁滯去多倫多

個問題無溫咁大,起碼大多都仲有位起樓,係起得慢,不過物價又低啲

多倫多問題都唔細,係好多香港人黎咗無留意呢度部聞,再唔係人香港加拿大都搵到黎到做野時間短咗屋大咗,睇唔到個問題

我覺得你同樓主起碼有小朋友多時間對小朋友,小朋友成長環境大咗

大部分stream b 人好撚lost
d人真有錢,自己俾咗乜都唔知
唔怪之得有d餐廳偷偷default 18% Tips
我入過幾個群,同其他人興趣夾唔嚟都冇辦法
佢哋日日響度講養貓分享貓相,再唔係就講行山飲茶
我就日日響度返工搵錢,有時間都攞嚟寫小說打機湊女
返咗嚟呢邊三年半,真係識到嘅新朋友唔超過3個
出過嚟食飯一兩次,慘
竟然有人睇開小弟嘅故!感激感激

由於未甩P牌關係,我發現原來我出故更新都推唔到上水,寫寫吓大家就搵唔到我個故,所以我索性停鬼咗,等甩到個P牌大家搵到個故我先重新出文

多倫多我唔太熟悉,只係知道果邊多好多工作機會,但物價同屋租同樣勁貴,夏天同冬天嘅溫差極大,夏天經常三十幾度,但冬天可以零下二十。講生活,溫哥華氣候環境我自己覺得就比較舒服,可以remote working嘅話,住溫哥華會好正,但如果工種唔係可以remote嘅,本地人工同就業機會就真係食得屎。我係做遊戲嘅,呢半年幾乎所有響溫哥華嘅遊戲公司都大裁員,啱啱上個禮拜去Job Fair,d公司擺booth都只係請programmer,其他職位嘅全部唔請。加上而家好多公司都逼人返office,疫情果陣我搵工搵到美國德州,人工好Pay過本地好多,兌番加幣將近一萬加幣一個月,本地嘅公司應該7成都冇。可惜而家冇呢樣嘢啦.....
係香港有乜咁多錢揾?有乜挑戰性工作?咪又係牛工,D高科技走哂,iBank果D就支那海龜霸哂,英文唔好又可以係香港做到乜揾到大錢又有挑戰嘅工?係香港有本事揾大錢去到外國自然可以生存到使鬼回流,回流果D只係冇本事係外國生存
我就睇得冇咁單一
香港本身金融市場大,d 金融地產相關工作就快手同競爭性大好多, 由以前d deal 都會多過加拿大. 挑戰就係講asia 講快狠準, 相反外國就慢, 返工好似遊閒咁, 連服務市民嘅政府工, 外國都要慢過香港
香港早前食大陸水,同做手套個技術,做得叻真係可以搵好多
回流有d 本身香港有大家庭同career 都set up 得唔錯, 反而家陣移民嗰d 好多係fg 頭幾年冇乜起息試下外國點. 但佢係香港一直都係冇起息一係就family 一家大細, 香港叫穩定小家庭過去, 好少仲想搏殺試下自己能耐嘅過咗去
呢D廢話只係港共政府用嚟安撫D蠢藍屍廢老,香港一早冇哂競爭力,連台灣都比唔上,食大陸水?有水都蝗人自己食啦,幾時輪到你D港燦 淨睇過去十年恒指已經知,樓市?做個agent仔賺少少住吓納米樓過一世最後屈出張白卡就可以
原來係時事班痴線佬黎 咁我都冇乜野好同你講落去,道不同
講到香港咁差其實就係班移咗民嘅打飛機所作所謂
妄想香港仍然好其實就係D零星回流嘅失敗者遮掩自己無能嘅借口
好彩我返香港唔係返廢工,之前係美國都搵到工啫,應該就唔算係失敗者
只不過香港有嘅好處你睇唔到唔通要拖住你去欣賞咩時事台班踩港友已經上哂身,已經日日妄想迫害症,以為自己係世上最不幸嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞