OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
問題係係香港有能力買到樓既人,唔係it,engine有邊個過去唔洗pay cut 少則1/3,多則一半。
除非本身fg,係香港都搵好少,事業未起頭。
有時口痕買碗米線食 食完就會心諗 屌碗米線成舊半水
然後好多fg又好難係黎邊做翻本身個飯
香港人世界觀邊會窄,成日比人放上國際頭條,去旅行當食生菜,

面積大既國家住內陸窮既人除時連大海都冇見過
香港而家食垃圾都6,70蚊
點解唔移民英國?
為下一代移民就完全唔好諗回流啦
你覺得聽日既香港有機會好過今日既香港咩?
btw加油撐落去~到你轉得返護士牌應該就好好多
多倫多食垃圾都160, 170蚊
有無人住溫哥華又有用開car share e.g. Evo, Modo
用落覺得好唔好
而家住緊多倫多,唔買車用car share都好夠用
幾年後可能有興趣嚟溫哥華,不過如果溫哥華用car share唔方便,可能就早d買定車算
加油ching 有能力走已經好勁
差唔多係咁,不過溫哥華果班睇落再甩皮甩骨d,感覺上恐怖d 但佢地有幾可會攻擊人,又好似好少聽到,無厘頭俾d白咭襲擊反而仲多啲
果d只係更窄
去旅行個心態同長住完全唔同,除左有錢仔可以出去讀書,有幾多香港人有機會去其他地方長住,換下個心態同角度去思考,咪成世都淨係得香港呢個城市嘅框架
行下商場唱k 周圍都有小鋪可以探索下 party room cafe個啲咁

幾多年前
香港除左冇雪 同火山,應該大部野都有
人工雖然少咗,但居住工作環境好咗。生活無咁大壓力,其實都係人工嘅一部份嚟

我98年冇bno 而且我睇開籃波 再平衡埋護狗人工 歧視問題 就揀左加拿大了
介唔介意分享下去到轉返個護士牌個程序 需時幾耐?同埋你依家返呢份工有冇咩資格要求?係喺病人屋企定hostel?我係香港讀緊psynurse 遲啲都想去加拿大做返護士 感謝🙏🏻🙏🏻🙏🏻
巴打做左幾多年HA? 要考過個牌?
樓價都係啦 嗰邊按揭低過香港 收活成本高過香港 收入又低過香港 其實更加無可能買到樓 唔好同我講咩華人dna 係就係無華人咁癲 但地產係一種asset 買得起鬼佬一樣會想買 鬼佬大把理財書都叫人買 啲鬼佬父母都一樣鍾意仔女買間屋

同埋搭單講句 owp你每遲半年去 你個生活都會難咗 依家去生活成本高咗 工難搵咗 睇依篇野決定去唔去嘅人 真係要作比依篇野更壞嘅打算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞