OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
溫哥華D東亞雞好正好高質 成日都可以思鄉
咁即係有咩玩
你有伴都叫好
難為單身寡佬走過去移民
乜都靠自己
華人多地方就實貴
少華人就平d , 但附近restaurant 口味又會少d asian food, 少d asian fd
shisha binlo 串燒 party room wakesurf HK style bbq bowling 大把喇香港
咁自私咁香港人嘅
Vancouver stadium Chinatown真係成條街都係homeless junkies. 同downtown gastown隔一兩條街 有次唔知 路過打算去skytrain見到 個次我冇咩野 大家互不相干咁

睇其他post講 加拿大係推緊吸毒免刑責 之前仲有過policy係俾地方佢地住 不過好似話佢地黎手就租咗俾妓女換錢再買毒品 政府好似都有吸毒屋俾佢地 有曬gear係入面 不過就冇毒品提供 有啲medical field嘅人standby for any urgent medical issue

應該係計過如果用硬措施個cost大啲 壞處係好似啲random violence多咗 雖然唔係話全部都係道友做 YouTube有條片都講得幾好 好似叫Canada is dying
明白你講咩嘅 不過感覺加拿大人睇個間野成個package serve成點 主要係個main dish好食環境又ok 個人食得開心就可以 用咁樣嘅角度去睇 就會相對接受到啲

如果要計 可能啲越南人係香港食個80蚊嘅pho都會覺得on99一樣

不過當然 我對住20蚊嘅價 我都唔會係叫腸蛋公仔麵嘅
可能我個感覺係源自於個social circle仲係香港 同埋由細到大都係玩香港嘅娛樂野多 行下商場唱k 周圍都有小鋪可以探索下 party room cafe個啲咁

真係要講可能就係lifestyle仲未完全轉變到 先會覺得香港多野玩啲掛
出去食嘢係貴但個range 好細,食頹嘢又係15-20,食好啲都係40-60 唔似香港好少少都800+
不過大多數真係對得起價錢。有啲一個外賣食兩餐都可以。
grocery 我就覺得好平。揀weekly special 買多啲,同要慢慢揀,尋日係 walmart paper towel 6卷18cad, 行入去個行同一牌子8卷16cad
我估其實唔係俾唔俾層樓綁住 而且大家都想有自己嘅屋 應該冇人想幫人供樓咁on9 只係嚟度要買樓嘅cash flow要求都好大

係香港同黎度我都要勉強買到樓 但係我想表達嘅係現實層面上加拿大人都面對住房屋問題 係其中一樣我考慮去或留嘅因素 因為未必只係影響到我 而係下一代好大機會一樣要面對嘅問題
雖然好遲先覆 不過加油啊巴打 有咩就叫下春啦
係係係 鬼佬唔買屋華人先買
好難計到幾錢 因為有時煮多啲可以帶飯 有時就煮下牛排整下海鮮開心下

唔計租就6 7000一個月 包埋養兩隻貓嘅洗費 上網 電話 電媒 搭車 出去食野 grocery etc
鬼佬唔買屋
我住果區係新區
8成係白人
原來佢地全部係租租
嚟樣我同意 不過如果你收入上分別唔大 父幹俾幾球你 加拿大就會開心啲 始終你買樓個cash flow requirement就真係細好多

香港揸住兩三球你仲要借多7-8m hkd先買到私樓
加拿大兩三球港紙可能已經係1b1b新樓嘅一半
香港35000
Ca After tax大約24000
論升幅上年Toronto仲癲過Vancouver 而且兩邊平均樓價差唔多

考慮埋天氣 公共交通 都係揀左Vancouver

不過我估工作機會應該Toronto 好少少嘅
簡單講即係冇街行
外國係咁 冇乜街行
同埋條街長期冇乜人 感覺好冷清
其實悶唔悶都係睇你有冇朋友
有朋友多野做之後 就一d都唔悶
玩架話 都係飲飲食食啦 已經唔講咩外國人娛樂
外國大城巿 大 把野食啦 咩國家野食都有 所以唔明點悶
日日走出街 食唔同國家野食都得啦
不過你自己又唔捨得洗錢食野 咪悶囉
冇刑責嘅話 嚟啲policy同benefit(?)係需要嘅 成效如何就另一回事

就好似之前啲大媽group係旺角鳩叫 禁左佢地 佢地就散到周圍都係 尖咀又有屯公又有 鳩叫大媽同junkies一樣 點都一定會有 點用最少公帑去控制嚟班人先係最重要

9up only
咁係因為你唔係加拿大識朋友
而唔係香港多嘢玩
溫哥華好區得north van west van ubc個邊 Burnaby最多香港人 但越黎越sketchy sketchy af個隻 唔知你點諗 但我覺得美加你冇錢係絕對辛苦過香港冇錢

食野加拿大overall 幾好,交通唔講 美加用汽油推動 公共交通垃圾係人所共知 用香港個套搬過黎係死硬,玩 其實我十分好奇除咗行街買名牌唔夠集中同五星酒店水平比較差之外 加拿大有咩比唔上香港 自然景觀同活動唔駛講 resort/festival係加係超多 酒吧亦非常集中 香港究竟有咩好玩?party room? 我真係諗極都唔明d人話香港娛樂多係多係邊個環節? 冇迪士尼定冇海洋公園
個心掛住我?
咁呢堆嘢加拿大無咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞