OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
衣家唔係唔洗nnas都ok? 諗緊經ab省考nclex
無啦,又要讀多一兩年去考個牌,廢9事又要等
我做左3個月醫美clinic,啱啱裸辭左
係唔洗nnas 呀,但我都整左,廢事再搞。今日打去nnas問左,佢話會send message 比我個evaluator 睇下會唔會有咩update
有乜打算 路數介紹呀Ching
交通:冇錢買車嘅真心勸你唔好嚟,溫哥華一年八成時間係大風大雨大雪,企喺路邊等巴士係不設實際
文化:溫哥華係聯合國咁樣,乜撚嘢人種都有
娛樂:睇你鐘意咩,呢度大把女人做雞,當然中國女人最多
物價:買咩都一定貴過香港多多聲,除咗車
餐飲:貴香港一倍
早10年可能話留港幾好,而家你敢比小朋友係香港長大?同埋日日望住香港膠官真係想死,去外國之後除咗唔習慣心情舒暢咗好多
吹好外國故事?
作為岩岩黎咗兩個月既人只能表示呢位巴打講得好岩,呢邊差半年個環境已經可以好唔同。依家搵工都唔係唔揀擇就會即刻有。

因為依家經濟唔好連本地人都過得頗艱難,但係經濟好果陣都係麻麻地,呢邊發展速度係追唔上個時勢。
好多都有好工,發過香港
你點話點好啦 本身pay就追唔上香港 after tax後就更加唔使講 講搵錢點會係加拿大 加拿大啲後生本身都去美國撈 加拿大扣番資源開發同教育 成個國家都搵唔到咩錢 點會發過係香港 只能講超級個別囉
邊度有得睇
起碼香港儲到錢 一年去到幾次旅行 你去到月月清架Ching
其實我係鳩吹
本身US top U grad 返咗香港
讀緊cs,想知道個邊IT前景如何
通常係LA,seattle開得個d都會去埋Vancouver 開
黎緊Ed sheeran同coldplay都有開
rubber band巡迴都有Vancouver份

反而coldplay,taylor無開香港場唔明邊度無concert
想問吓本身喺香港做咗幾多年護士?女朋友下年grad 擔心緊搵唔到工做住先
唔錯唔錯
Lm
佢上面話一年半 一啲工作經驗都冇就唔好嚟住 儲一年啦
我個fd 香港RN 連醫院呀姐位都唔請
全部都要牌

佢香港儲下經驗 嚟做診所啦
一般老人院都唔請 又係要醫院呀姐牌
有啲華人老人院可以比較易

做其他工易啲
都明啊女朋友都係話儲吓經驗先好啲 咁就變咗我自己去先 仲要加拿大牌又難考
當初d人諗住遲d黎搵多d錢
依家淨係租金同一年前比就快貴咗5成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞