OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
你香港買屯天元都易啦你咁講
No prob la. 你都加油 希望你都趕得切過嚟
我有frd做3年一個人已經買得起 做滿3年有10萬獎金+賣假+covid期間勁高人工 3年已經兩球
未睇到咁deep 翻四放五應該係醫院病房 平時day center 我估都5day嘅 除開應該都係35-40hr/wk
加油
想問如果嫌溫哥華太貴但又怕凍

可唔可以去Victoria搵到生存空間
Richmond Public Market依加都唔算平,加晒價,兩餸都要14, 15蚊,不過仲係好大份,食其他野都貴貴哋。

全Richmond( 大溫)最平華人foodcourt一定係百家店,10蚊8蚊都仲有唔少選擇。
樓主講句「玩冇香港咁多」都已經觸動到某啲移民踩港撚神經
喺街鳩行
外國喺街鳩行會感覺好冷清
由其夜晚
其實為下一代點解會揀加拿大咁痴線?
d 學校廢,大學廢到美國唔會認你
RPM $14 / $15個份量已經夠食兩餐呢

不過如果你講話食$10碟頭飯嘅,Parker Place的確係好選擇,另外就係Crystal Mall都有唔少。

誠意推介Cyrstal Mall外面,對住圖書館果度有間臺灣餐廳,$35兩個餸,有兩杯凍紅茶,送一碟台式炒青菜同一碟炸豆腐,好好味又抵食。小弟已經當咗佢食堂
Lanadowne mall 附近個大地盤有人接返手動工未
早幾個月經過見到成大個工地吉咗係度冇人開工
問朋友就話資金鏈斷咗冇錢開工
咪就係因爲呢邊嘅人唔中意鳩行囉
大部份人買嘢都係睇中就去鋪頭,再唔係Online買
好少會真係話想周圍行嚟行去,浪費時間一間間去睇去揀
大家寧可將d時間攞嚟做吓自己嘢
例如種花、煮嘢食、同隻狗去散步、跑步
最最最多後生做嘅,咪就係搵間sports pub走入去飲酒食雞翼囉
點睇Burnaby區啲樓 如果咁計係咪要係更worse之前入市 跟住個市升都叫第時換到下樓 有啲驚升到pk買都買唔起

而且我覺得政府都唔會點搞廉房政策 感覺仲hea過香港
暫時繼續係大爛地
之前好多大陸人嚟搶地,連商場都俾佢哋買咗幾個
不過買咗之後就hea做,成件事越做越爛
譬如Harrison Hot Spring咁,新買家係大陸人嚟,連溫泉使用權一口氣買斷,壟斷咗泉水搞到整個溫泉區除咗佢哋一間之外冇泉水用,搞死曬成個溫泉鎮,d居民只能夠靠夏天果陣d人去湖邊玩果幾個月做吓生意。我最近去Harrison玩,都係靠本地居民非法搭建咗個臨時溫泉先可以唔洗俾錢間Hot Spring Resort嚟泡吓溫泉
咁第時大個返工,你想多d 機會都一定係美國架啦
你留加拿大做埋d 濕鳩工,
除非你想平平庸庸,求其夠食夠住過一世啦
不過澳洲加拿大的確有好強烈呢一個vibe 嘅
我見qs加拿大的確唔勁 不過讀書唔緊啦 我本身都唔係咩讀書勁嘅人 只係想下一代翻學唔好太大壓力 健康咁大就ok了
Burnaby 區而家炒到黐線過溫哥華。尤其係呢屆Burnaby市政府,響Brentwood果頭搞完高級公寓區之後,而家Metrotown又Develop緊,一南一北兩邊之後會全部高樓大廈,密度高到喊。我會建議再向New West方向多少少,睇Kingsway Highgate以北果頭(都係貴架啦,成區貴曬)。不過好老實,就算而家樓市冇之前咁癲,我都依然睇唔到會大跌嘅跡象,始終呢邊好多人移民嚟,靠佢哋海外筆錢托住個市,本地人只係越住越遠生活越嚟越難。
但冇計,我習慣咗香港生活嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞