OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
到咗溫哥華就半年,有好有壞,見得到未來但難免都感到迷惘。

交通:skytrain同bus都算係去到要去嘅地方,計翻港紙一程就15-20蚊左右。一定就冇香港日本嘅地鐵咁四通八達,不過都叫做接受到。

食飯方面:8成自己煮,一星期都有一兩餐食下外賣/出去食,因為溫哥華食野真係唔平。拉麵、pho、碟頭、米線全部都差唔多一樣價,連稅同tax都要18-25加紙,圍翻都100-150蚊港紙。 不過好處係大部分都對得住佢個價,係香港同樣價錢分分鐘冇咁嘅質素。缺點係有時放工好攰,想買個平平地嘅頹飯都冇可能,有啲掛住香港嘅兩餸飯。

超市grocery:啲價其實同香港差唔多,得牛肉平過香港。大部分野仲要再俾tax,埋單可能仲貴過香港10-20%。依家costco嘅價其實已經唔係平好多,最多都係去買野飲,同埋買勁大舊肉同frd分。

而翻工方面:我仲未轉到護士牌,以我所知公立嘅nurse係翻4日12hr shift,然後放5日,除翻開37.33 hr/week,一個護士對5-7病人;之前我係香港係做HA, officially 44.5 hr/week,不過一定有ot,一個護士對12-16個病人。workload就一定加拿大少好多,都冇咁大壓力,不過人工after tax就打翻個七折,做少左自然袋少啲,都fair。
而我依家做緊啲caregiver工,超級輕鬆,不過的確係難搵工,都用咗個幾月先搵到份俾到40hr/week嘅工。其他工種我就唔太清楚了。

再講住方面:一啲都唔平,樓價其實都幾離地。雖然同樣價錢,加拿大買到嘅一定靚過同大過香港,但係其實對翻人工,後生一輩冇屋企幫,都係一樣好難上車。香港人多數揀Burnaby,Richmond, downtown住,1bed1bath1den1parking嘅condo大部份70萬加紙up,house/townhouse就要1m cad up,mortgage多數銀行批36個月人工咁上下。

玩:一定冇香港咁多,多數都係行山露營滑雪沙灘個啲。不過暫時係度朋友又唔多,本身又毒,所以我就冇咩問題。

總括嚟講,香港同溫哥華都有佢地嘅好,而好多現實嘅問題都係到左溫哥華先睇到,例如基建發展慢、living cost高,但係的確生活chill啲,pace都慢啲 又feel唔到啲咩歧視,啲人好nice,而家連行路都慢咗好多。但係個心都唔上唔落,好似迫自己接受移左民。

當初走就係唔想下一代接受香港嘅教育,又唔想送佢出去讀書,感覺好似將移民個波射咗俾下一代咁,最後先決定兩個人離開香港。五個月,有home sick、有喊過、亦都有遇到過好好嘅同事、最幸運嘅係我有另一半可以互相支撐,希望五年後我可以唔駛回流,因為移民真係好撚攰。

個份對未來嘅焦慮同迷惘,我相信好多走左嘅人都明白,無論你係係英國澳洲定邊度都好,我只係想同各位移民撚講聲加油!!
祝巴打生活加油
巴打叫春快樂
住呢到真係好貴已經又升左
你grocery買咩要俾稅啊?
租樓嘅1/2房大概幾錢?
溫比較適合半退休 或者 退休人士

少好多壓力 可以享受生活
點解唔揀多倫多
可能係零食
T&T/權記 咪有兩餸飯囉
lm
樓都買唔到,又儲唔到錢,有咩未來
個份對未來嘅焦慮同迷惘

你生小朋友先係岩岩開始,長憂99
寫得幾好
我雖然係citizen打算回流,都驚咗啲樓價,又驚中年揾唔到工應付生活費,唉!
BC省(温哥華個省)而家真係等於Bring cash,冇cash冇生活

Btw你話自己係「移加小妹(處)」,有小朋友仲點係處啊,改過個名啦!
其實話香港多野玩又up唔出有咩玩即係有咩玩
溫哥華生活開支係加拿大最貴頭3
正常係好有目標會係溫哥華拎到好既offer先會去溫哥華

住呢2年真係升得好勁,你岩岩有救生艇果時即去既話同而家起碼爭20%

玩點會香港多過溫哥華呀
同埋呢邊連唱K都好貼香港 鏡 張天父果D都有齊
但係咪正式授權就唔知

如果你慣左乜都一條毒撚係會比較難過
呢邊大家中意係屋企開P

食方面你真係懶得自己煮可以試下搵D媽媽同事/鄰居同佢地長期買飯
特別溫哥華咁多華人
又或者d desi 好多都煮飯好好食
護士係咪強制打針
識多啲唔同嘅人
絕對有幫助
樓價真係cls
要生就一定走啦 冇得揀
講中晒!我啱啱嚟到都體驗到
住又唔一定要買
一定要買屋咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞