OWP溫哥華半年有感

387 回覆
1456 Like 46 Dislike
巴士點坐都係1 zone
講真 冇下一代嘅話 要我妥協有幾難

睇左好青年荼毒室條新片 講體制下嘅共同利益者(施害者另計) 四年前大家都努力過啦 當年大家都盡咗力啦 去定留係香港 邊有錯定啱啊
要轉skytrain
香港遲早只會變做大陸其中一個城市
最怕係妥協都無用
都唔知遲d去個日本都洗唔洗比人批先可以去到
冇回音好正常 Ching 你咩background
Apply 咩post
你同事咩background
我有RN fd 都日日話搵唔到工 就快depression
你係咪有bc RCA/HCA牌?
定apply 乜工
冇hca啊
講得好貼地
快d考到車解鎖地圖
就真正感受到個種free

7月記得去睇煙花
Honda celebration of light 幾個國家隊比賽
勁近咁睇勁正

好多時living cost 會令人覺得有d無力
但當見到仔女唔駛俾人洗腦
有獨立思維就會覺得值得

加油
咁你vch apply 咩位 介唔介意分享下
我個小朋友舊年出咗世,而家見佢響呢邊健康成長,傻更更響街嘻嘻哈哈走,響遊樂場睇花花草草。突然發現如果響香港工作,我根本冇可能個天仲光嘅情況下,放咗工仲可以同佢出嚟公園吹泡泡,帶佢去游水。(利申,我返香港十幾年工作,呢邊好多朋友都斷咗聯絡)而家兩公婆的確係好自閉,幾乎冇朋友,但多咗時間陪個女,睇住佢長大。可能又係另一種收穫嚟。
最後你覺得過渡期其實幾多錢就夠?
記得帶睇煙花三寶:大毛巾、防曬霜、水

溫哥華7月夜晚9點太陽先落山,收工去霸位果陣嘅感覺似係香港下午3點俾太陽照住齋坐響戶外咁(有海風都好d,冇就陣係難頂)。我自己唔太中意落去English Bay同人逼,好多人飲醉就搞事,寧可遠少少睇。
幾時返香港,樓豬
老實講未apply 我想apply嘅都係caregiver類
我覺得每人二十會好啲 不過有人帶五萬
係佐敦地鐵站派錢得唔得? 會唔會俾人拉?
我覺得玩反而多過香港
淨係滑雪 露營 香港都做唔到
反而香港有既娛樂嗰邊都搵到或者有替代

會有外國悶依個錯覺主要係未識同朋友一齊玩?
我都係rn,等緊nnas份死人report。然後我咩post 都apply 過,但完全0回音
搞埋wes?
我個老死同你情況差唔多
佢話vch 乜post都要經驗/牌
尤其啲care aide 位 全部都要牌
得Porter housekeeping 唔洗
佢好迷惘

祝你成功 之後或者可以同大家分享經驗
樓主加油!我都係溫哥華,啱啱食完飯坐咗喺度睇你個post!
乜都搞哂啦,我nnas上年9月已經apply,12月已經齊哂文件
你有冇hca 牌 如果報care aide 位
我果RN fd話報Porter 都冇回音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞