[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (2) 我本身就唔buy action game

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
據Reddit用戶CivilianGosu爆料,《最終幻想 16》實體版的包裝盒裡塞了一張《最終幻想 14》的宣傳單。

FF14吉田 同 FF16既吉田 真係好撚癲
雙面封面
可以轉歐美張Art
真·植入式宣傳
攞完有咩用?
唔係紋理咁簡單喇
你要留意返,佢唔係直上直落既形狀,唔只係紋理上既燈籠褲,而係形狀上既燈籠褲,而且有稍稍咁離開皮膚
已經一個比較少見既3d建模黎

我個人十分重視製作組與玩家響細節上既交流,所以有d體會

一般情況下,如果佢想單純知道你會睇裙底,製作組會做出兩個選項:

1。否定你

由於呢個邏輯係建基於表達裙底毫無意義,所以條打底褲都唔會有好多花巧野,純粹就係一條齋既打底,話俾你聽冇野好睇,好似ff13 lighting 咁,係一個佢抗拒玩家去睇,而玩家睇完亦會產生抗拒心,不折不扣既互相抗拒關系黎

2。迎合你

呢條方向既邏輯係建基於表達裙底非常有意義,所以佢會整各式各樣紋路同顏色底褲去迎合你d紳士,甚至用底褲去塑造角色形象,就好似falcom d軌跡咁,即使佢鏡頭唔俾你睇,佢還是造出來了,而且乎合人物個性及印象地造出來了,某程度係講緊相信玩家既可能性,相信玩家唔會白費佢地既努力,係一種同玩家達到互信既關系

但眼前卻係第三種現像

佢精緻地造出一條打底褲出黎,一條乎合時代具像徵性形狀既燈籠褲

我個人理解係:
一方面佢抗拒玩家去睇,但同時接受玩家會睇既現實

一方面佢又唔想玩家唔睇,做出相當努力既成果出黎等待玩家去發掘

響抗拒與期待間,製作組作出左以相信玩家為前題既妥協同想像力發揮,達到可以睇而又唔不雅既效果

我願意將呢個思維,呢個表達效果稱之為“優雅”

透過呢份雅俗共賞既優雅-----
我地可以睇出製作組已經擺脫se傳統上對玩家需求既抗拒,慢慢轉變成主動伸出友誼之手,期望與玩家達到互相信賴關系既真誠善意
ching都少癲
大佬 , 你試下唔好咁專業
其實你肯定冇問題就唔需要理佢,只係一封提醒你嘅email
大師
應該喺hide out 會show 出嚟
請受小弟一拜
潮文

Carbuncle
fire fool咁高?咁多集都好撚少用
好似吉田話齋
通常早出場又唔勁
ff16製作人終於問准咗ff16製作人了
希望今集都有Leviathan唔係得個故事背景而係真係有得打
據Reddit用戶CivilianGosu爆料,《最終幻想 16》實體版的包裝盒裡塞了一張《最終幻想 14》的宣傳單。

FF14吉田 同 FF16既吉田 真係好撚癲
ff16製作人終於問准咗ff14製作人了
吉田問直樹
小心飛落船
巴打亂咗,係FF16製作人終於問到FF14製作人了
香港搞個宣傳活動都麻煩過人
早訂果班已成condom

屌佢老母 邊個諗出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞