[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (2) 我本身就唔buy action game

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
想搭單問下27吋做唔到4k 144hz, vrr and HDR10?
ff味究竟係咩 online嘅ff14又有冇ff feel
我只能夠講,moon就係細隻左既電視
而panel係最重本,愈細隻佢就成本愈重
同樣光學性能黎講,以現代角度對亮度既需求考慮,愈細隻要達到亮度要求既能量效益技術愈精工

講人話一條又細又幼既光管要俾多幾多錢先夠一條又長又粗既光管光呢?

基本上就有個結論,同價位既電腦moon會比電視畫面差,尺寸細,而且spec水份更高

但係電腦moon同電視既應用上必然會有鴻溝,例如擺放角度,視距,對電腦應用既配套等等

而同樣地panel大廠對細電視既興趣會比較低,畢竟佢地可以整電腦moon都賺到錢,市場重合左,所以要細尺寸電視個選擇會好局限

可以接受到呢兩點,就可以考慮下上年lg42c2做電腦moon,不過佢係oled,愛黎打機要好注意使用,唔係好容易有烙印,打機同睇戲唔同,成日有高亮位置固定既ui響畫面上,呢d係烙印重災區

如果唔可以接受,或者位置唔許可
就可以考慮rog,三叔,benq,等高階機
點解係大牌子,好簡單細moon成本真係會重,佢地為左賣返貴d,會好多spec,護眼防藍光,gtg,hz,hdmi,hdr,色域等等多到傻,呢d好多都有認證機構,d認證機構又係大牌子自己有份,d細廠好多都跟唔到,或者直接響d唔駛認證既spec位度行騙,例如聲稱1ms既gtg,基本上係全行都咁講,但實測出黎真係得大牌子冇呃人

而點解要高階機,因為好多都為賺錢出語言偽術,低階機某個spec佢聲稱同高階機一樣,但可以係某極端條件先達到效果,歸根結底都係物理限制令成本一定重既問題

而高到邊一階呢
32吋黎講
rog同benq要1萬蚊以上既幾款
三叔就7,8k既g8
三叔係panel廠 價錢佢有優勢,rog benq好多都係買人panel出,自然貴d,但三叔係on9既,出灣moon 21:9,我就接受唔到了

所以我係死死地氣用電視當moon既,再搭個中階moon垃圾dell黎,平時打直用文書

而如果冇尺寸考慮有大買大想買電視
依家係等等黨既季節
夏季呢幾個月出新機多,換代時節
要數據同評測,rting果d多數秋冬季比較多,新年就答到你

其實moon都係呢個季節換代多
但moon呢排出左呢幾隻,都幾明顯睇到佢畫質上唔會有咩突破,仲係堆緊愈黎愈高既hz,高到好少人用果d 250hz,260hz當賣點,物理限制應該會令moon市場咁樣維持落去幾年
係有,不過我唔係sales,我提供既野你可以攞黎參考慢慢上網比較

詳細咩款咩型號我答唔到
日文個重點係個background唔係幾夾
同埋啲用字好似冇英文咁好
好似clive 同jill 講嘢嗰到

英文係clive講咗my lady 之後jill 先笑
日文就係叫佢快啲瞓覺,但係照樣笑
如果你用黎玩ps5,又冇咩budget上限
買sony 隻m9應該岩你
完全係執著同毅力既成果

第一次咁佩服d龍友
唔夾咀型已扣大分
真呀
呢個我真係接受唔到
之前有巴打則左FF7是有自動對咀型的
如果xvi 正式識對番咀就會玩日配
冇就英配中字了
Minecraft 嗰啲先係sandbox
FF 味就係會有人話唔係FF
仲有老豆話 stop licking my boots
ff7r都仲有傳統魔法用,火冰電風加速遲緩等等
今集可能冇啦
Touchwood 我暫時未收到呢樣野

原來Demo No damage 都有個「成就」
痴線點跟
我以前都冇試過張單係第一日開訂就即落
邊場
其實唔難
無傷呢啲嘢都係練下打多幾次幾十次
見到個名 知啦
Garuda
Benedikta (ベネディクタ) ,果場
我都收到,不過冇一條link 揀確定,應該點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞