[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (2) 我本身就唔buy action game

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
食飯果陣開嚟睇吓送飯算囉,買嚟玩就真係....算罷啦
Noted with thanks
睇同玩 係兩種感受
唔講夾唔夾ff,我係覺得佢就咁一首歌都好怪
其實我都贊成用返祖堅嘅歌曲
可能過多幾年後米津首歌可能當做宣傳歌唔係主題曲咁黑歷史咗
咁先正
但唔好參到尾就得
我爆機果刻其實覺Stand by me 係夾到FF15
訪問入面吉田講係自己私下買咗頭5季BD返去俾同事睇
唔止商業咁簡單 睇下前SE 高層橋本真司舊年退休後半個月就入左sony music Japan 做顧問,冷河都唔使過 後面班人一早私底下傾好
好似遊戲入邊會聽到
咁一定中文,最方便
殼仲未跌
4k
hdr10,亮度要冇水份
仲有vrr
hdmi2.1

我覺得最主要只係呢幾樣

ps5用2k同大部份game個動態解像度唔夾,佢自動降落1080p,其實就係講緊ps5 game對2k既配套唔夠好,所以直上4k係需要,而且依家2k同4k差唔得幾多錢

hdr10峰值亮度要冇水份係講緊非oled panel
買得va ips 等led panel就索性買到夠光既,唔夠光體驗好差

oled 一定會暗些少但冇辦法,佢色準,同去到每點黎計既控光效果值得用比較低既峰值亮度黎換

呢度會花比較多既筆直,但呢個參數好關系個畫質,值得比既

vrr係講緊令浮動之下既fps變得順暢
我記得ps5既vrr係40至120hz啟動
而ff16個demo fps最低都有40,所以可以大程度解決浮動fps既lag感,而且新款電視/moon都好多有vrr,成本不大,值得攞到既參數黎

hdmi2.1就係高hz vrr等參數既基礎,一d仆街廠,會話佢有呢d spec俾到你,但佢既hdmi 2.1縮左水,實質上唔會出到個效果都有,所以hdmi2.1 40gb以上既port係睇所有spec之前既大前題

只有以上幾樣野我認為係必需考慮到要有

以下講下次要野:

高hz,講緊120以上,依階段非必要,但睇長遠可以買到120hz,144hz咁上下,再上去我相信ps強化機都做唔到,而駁電腦都好,3a大作你部電腦勁到識飛先會用到160至260fps(160hz~260hz),買高hz本來成本重,自己衡量,非電競要求,我認為非必要

個moon/電視既作業系統,非an機以外預左可拓展功能同可靠度減半
殻6月我未見過有貨返
下個post名: 突然冇曬興趣
如果FF16用返回合制就真係突然冇曬興趣
每個post都有金句

好彩你係到講
去薩爾達po講
比人屌到甘10倍左右
講真,真係幾好唔駛度下個Topic 叫乜
我諗應該都係英文配音+中字
字幕大細校到細,睇落冇咁礙眼
聽唔明嗰陣可以係咁以望吓
佢中文翻譯係用日文文本,同英文好大出入。英文配音用英字會好好多。
開嚟睇吓送飯算<<我覺得呢句都正
最慘係由細到大睇電視都有字幕
已經訓練到不自覺睇埋
我覺得FF16無FF味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞