[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (2) 我本身就唔buy action game

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
Phoenix本來就唔係戰鬥召喚獸
有冇人知德福展覽預訂仲有咩version
發現今次字幕用陸行鳥/馬
點解佢唔係巧可啵

個名係咪已經黑歷史左
仲以為連劇本都英文行先 但比起口型 其實更在乎感情喺話語中嘅重量

例如ff15最後營火嗰度 日配係「我喜歡大家」(其實用中文寫返出嚟都kick kick地 但真係明嘅就感受到嗰種兄弟情) 英配就變咗 “You guys are the best”
呢個位日配對我嚟講優勝好多 英文感受冇咁深
(Btw 有冇人覺得日文嗰句真係將成件事昇華 好感動)

認真比較返 Salvation 兩邊trailers 例如風女人嗰句
日配係「力量又好 身體又好 有用嘅都用上 我一路都是咁活落嚟」
英配係”Enough of this, I take my talents to my advantage and you would tell me there is shame on that?”

日配相對上直接易明 英配要relate “talents” 同 “shame” 先get到背後meaning
最後都係揀返日配
今集日文日語都係叫馬
唔係字幕翻譯問題
因為對於佢哋chocobo=馬
因為對於佢哋chocobo=馬
巧可啵呢個係台灣自己譯的名
唔知幾時自稱做「官方譯名」
同名譯法只曾出現過响FF13-2 一個有懶音嘅NPC上
台灣另外一個叫路行鳥

香港就由1988年出第一集FF2,當時本土攻略本已經叫チョコボ做陸行鳥
其實真係好似巴打你咁講
今次翻譯個製作組係想表達返「保持同意思嘅情況下呈現返相當嘅語氣」
因此對聽英文、睇日文譯出來嘅中文字幕
特別覺得不倫不類

所以好早嘅時間都講中文化位人兄今次中咗吉田伏
平晴跟開日文翻譯都無問題
今次口形唔夾啲人聽英文就出曬事
我淨係玩過FF7Re
我之前仲問過驚唔驚伏
玩過Demo暫時覺得情節OK
都係王子復仇記

但英日問題,真係淨啲
想聽日配,口型又唔夾
轉英文唔知點解啲台詞又好似好唔歐美
同埋覺得有時唔係講英文咁,個feel唔對辦
中字翻譯。。。唔夠傳神
I swore to protect joshua 呢句咁
但都冇將swore呢個字譯出黎
我自己完全睇英文又懶 所以如果可以中英文字幕就好
btw 我鳩估
係咪Clive變出黎隻野?
但有個視角又好似上左隻狗身
琴日去睇得翻普通版
Then Rubbish 展覽
仲有唔知係伏筆定係純粹演出問題
等FF16哪有不瘋的,硬撐罷了!等FF16哪有不瘋的,硬撐罷了!等FF16哪有不瘋的,硬撐罷了!媽的,忍不了,一拳把瓦利斯澤亞打爆!媽的,忍不了,一拳把瓦利斯澤亞打爆!媽的,忍不了,一拳把瓦利斯澤亞打爆!殺殺殺!徹底瘋狂!火炎!冰結!閃雷!疾風!核爆!究極!這是巴哈姆特!這是迦樓羅!這是伊芙利特!這是希瓦!這是泰坦!這是奧丁!這是菲尼克斯!殺!殺!殺!殺!殺!殺!殺!徹底瘋狂!
借黎放ps5 post
大佬你high左d咩
火屬vs火屬
一邊用火魔法,一邊用物理攻擊

仲要用魔法嗰邊無拉打,下下都被人捉到
輸經驗咯

一早飛到老鍊咁高狂炸咪算
玩左demo, 好撚正, 必玩.

呢個月都唔知攪乜.
SF6, D4, FF16 三隻兒時回憶都出晒, 仲要都出得咁正
Metacritic review大概幾時會出
好似話前1日
我覺得今集啲劇情應該唔會太過曲折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞